Makers van Bitcrypt-ransomware blunderen door zwakkere encryptie te gebruiken

encryptie

De cybercriminelen achter de Bitcrypt-ransomware hebben een flinke blunder gemaakt. De nieuwe ransomware versleutelt data op computers en eist vervolgens losgeld. Door een fout van de cybercriminelen is de data echter gewoon te redden zonder losgeld te betalen.

Wie geïnfecteerd wordt met Bitcrypt krijgt de boodschap te zien dat zijn data is versleuteld met een 1024-bit RSA-encryptie. De boodschap stelt dat het slachtoffer de encryptiesleutel kan kopen door 0,4 bitcoin over te schrijven naar de criminelen. Zonder deze encryptiesleutel zou de data van het slachtoffer verloren.

Ransomware analyseren

Ook een kennis van de beveiligingsonderzoekers Fabian Perigaud en Cedric Pernet van Cassidian CyberSecurity werd slachtoffer van de ransomware. De kennis had een groot aantal foto's van zijn kinderen op de geïnfecteerde machine staan en had geen back-up gemaakt van deze data. Perigaud en Pernet besloten daarom de ransomware nader te onderzoeken en op zoek te gaan naar een mogelijkheid de data te ontsleutelen.

Tijdens deze analyse ontdekte de onderzoekers dat de data ondanks de claims van de hackers helemaal niet met een 1024-bit RSA-encryptie is versleuteld. De encryptiesleutel zou namelijk slechts bestaan uit 128 karakters. In werkelijkheid blijkt het dan ook te gaan om een 426-bit RSA-encryptie. Deze versleuteling is aanzienlijk zwakker dan de 1024-bit RSA-encryptie, waardoor de versleuteling in relatief korte tijd kan worden gekraakt.

Data ontsleutelen

Perigaud en Pernet wisten op deze manier de versleutelde data van hun kennis te ontsleutelen, zonder dat de kennis het losgeld heeft betaald.

Lees ook
Legian sluit zich als partner aan bij Samen Digitaal Veilig

Legian sluit zich als partner aan bij Samen Digitaal Veilig

Legian sluit zich als partner aan bij Samen Digitaal Veilig, een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW, dat enkele jaren geleden is begonnen met ondersteuning van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

WatchGuard verstevigt MDR-dienstverlening met overname ActZero

WatchGuard verstevigt MDR-dienstverlening met overname ActZero

WatchGuard Technologies heeft ActZero overgenomen, een leverancier van Managed Detection & Response (MDR)-diensten. Dankzij de integratie van deze AI-gebaseerde oplossingen profiteren MSP’s van snellere en efficiëntere detectie en respons op securitydreigingen

Orange Cyberdefense: hackers versterken greep op OT-omgevingen

Orange Cyberdefense: hackers versterken greep op OT-omgevingen

Operationele technologie (OT)-omgevingen, zoals productiesystemen, waterzuiveringsinstallaties en energiecentrales, zijn steeds vaker het doelwit van hackers. Aanvallers nemen daarbij in toenemende mate de controle over, wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Deze trend vraagt dringend om een herziening van beveiligingsstrategieën en een1