Marktplaats voor gestolen inloggegevens staakt activiteiten

password-1433221-m

Leakbase heeft zijn activiteiten gestaakt. Deze website verkocht miljarden gebruikersnamen en wachtwoorden die zijn buitgemaakt bij datadiefstallen. Mogelijk heeft het offline gaan van Leakbase te maken met actie van de Nederlandse politie eerder dit jaar, die was gericht op de dark web marktplaats Hansa.

Dit meldt beveiligingsonderzoeker Brian Krebs. De website Leakbase was sinds september 2016 actief en beweerde meer dan 2 miljard gebruikersnamen en wachtwoorden te koop te hebben. Deze inloggegevens zouden zijn buitgemaakt bij uiteenlopende cyberinbraken, onder meer bij LinkedIn, MySpace en Dropbox. Krebs meldt twee weken geleden voor het eerst signalen te hebben gekregen van gebruikers van Leakbase dat de klantenservice van de organisatie niet langer bereikbaar was.

Website verwijst door naar HaveIBeenPwned.com

Leakbase verwijst gebruikers sinds kort door naar de website HaveIBeenPwned.com, die wordt beheerd door beveiligingsonderzoeker Troy Hunt. Op deze website kunnen gebruikers controleren of hun e-mailadres voorkomt in datasets met gestolen inloggegevens die op internet zijn gepubliceerd. De bijhorende wachtwoorden staan echter niet bij HaveIBeenPwned.com opgeslagen.

De Nederlandse politie ondernam in juli actie tegen Hansa, een marktplaats op het dark web waar onder meer drugs werden verkocht. Hierbij werden verschillende verkoper en kopers die actief waren op de website gearresteerd. Een anonieme bron van Krebs meldt dat de Nederlandse politie bij het onderzoek naar Hansa ook informatie heeft aangetroffen die uiteindelijk heeft geleid tot de arrestatie van één van de eigenaren van Leakbase. Deze informatie is overigens niet door de Nederlandse politie bevestigd.

Mededeling op Twitter

Leakbase heeft op 2 december een bericht op Twitter geplaatst waarin wordt aangegeven dat de website zijn activiteiten staakt. De organisatie geeft aan dat betalende klanten met ongebruikt tegoed contact kunnen opnemen voor een compensatie.

Lees ook
‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1