McAfee: 'Bijna alle FlappyBirds-klonen bevatten malware'

flappy-birds

Flappy Birds is een game die afgelopen jaar een absolute hit werd. Ontwikkelaar Dong Nguyen besloot vorig jaar echter de app terug te trekken uit appwinkels. Inmiddels zijn er allerlei gekloonde varianten van Flappy Birds te vinden voor zowel het Android-platform. McAfee Labs waarschuwt in het McAfee Labs Threats Report: June 2014 echter dat maar liefst 79% van deze klonen malware bevat.

De malware die door het bedrijf in de Flappy Birds-klonen is aangetroffen stelt cybercriminelen in staat allerlei activiteiten uit te voeren. McAfee waarschuwt dat aanvallers zonder toestemming telefoongesprekken kunnen opzetten, extra apps kunnen installeren, de contactenlijst kunnen stelen, de locatie van gebruikers kunnen achterhalen en beheerdersrechten op het apparaat kunnen verkrijgen.

Bekende namen vertrouwen

"We hebben de neiging namen die we op internet kennen te vertrouwen en lopen het risico onze veiligheid in gevaar te brengen indien ons iets wordt aangeboden dat wij graag willen hebben", legt Vincent Weafer, senior vice president bij McAfee Labs, uit.

"Het jaar 2014 heeft ons al duidelijk bewijs gegeven dat ontwikkelaars van mobiele malware op deze zwakheden inspelen. Zij manipuleren bekende, legitieme features van mobiele apps en diensten waar wij bekend mee zijn. Ontwikkelaars moeten dan ook waakzamer worden met de features die zij in apps verwerken. Gebruikers moeten daarnaast beter opletten welke rechten zij apps geven", aldus Weafer.

Lees ook
DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1