Microsoft: ‘Meeste NSA-exploits zijn al gedicht’

hacker

Opnieuw zijn verschillende hacktools, exploits en documenten van de NSA online gepubliceerd door de cybercrimegroepering Shadow Brokers. Ditmaal bevat de data onder andere een reeks exploits waarmee verschillende verouderde versies van het besturingssysteem Windows kunnen worden aangevallen. Microsoft meldt dat de meeste van deze exploits al zijn gepatcht.

Dit maakt Microsoft bekend in een blogpost. De Shadow Brokers is een groepering die eerder online data te koop aanbood die zou zijn buitgemaakt bij The Equation Group, een cybercrimegroepering die nauwe banden zou onderhouden met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Voor de data is echter geen koper gevonden, waardoor de groep de gestolen data nu op internet publiceert.

Twaalf exploits

Microsoft meldt in totaal twaalf exploits te hebben aangetroffen in de data die Shadow Brokers openbaar heeft gemaakt. Negen van deze kwetsbaarheden zijn tussen 23 oktober 2008 en 14 maart 2017 gedicht door het bedrijf. Het gaat om de volgende kwetsbaarheden:

  • “EternalBlue” - Gepatcht in MS17-010
  • “EmeraldThread” - Gepatcht in MS10-061
  • “EternalChampion” - Gepatcht in april 2017 (zie CVE-2017-0146 & CVE-2017-0147)
  • “ErraticGopher” - Gepatcht voor de lancering van Windows Vista
  • “EsikmoRoll” - Gepatcht in MS14-068
  • “EternalRomance” - Gepatcht in MS17-010
  • “EducatedScholar” - Gepatcht in MS09-050
  • “EternalSynergy” - Gepatcht in MS17-010
  • “EclipsedWing” - Gepatcht in MS08-067

Overstappen op nieuwe Windows versie

Microsoft meldt dat een drietal beschreven kwetsbaarheden - “EnglishmanDentist”, “EsteemAudit” en “ExplodingCan” - niet gereproduceerd kunnen worden op Windows versies die Microsoft nog ondersteunt. Gebruikers van Windows 7 of recentere versies van het Windows besturingssysteem lopen dan ook geen risico. Microsoft adviseert gebruikers van oudere Windows versies over te stappen op een nieuwere versie.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: "Cybercriminelen profiteren van het EK voetbal 2024"

Proofpoint: "Cybercriminelen profiteren van het EK voetbal 2024"

Op vrijdag 14 juni begint het EK voetbal 2024. Het evenement vindt dit jaar plaats in Duitsland. Fans die nog niet over een ticket beschikken, proberen nog een mooie deal te scoren – het evenement vindt per slot van rekening naast onze deur plaats.

Darktrace introduceert Managed Detection & Response om beveiligingsactiviteiten te versterken

Darktrace introduceert Managed Detection & Response om beveiligingsactiviteiten te versterken

Darktrace, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie voor cybersecurity, introduceert een nieuw serviceaanbod, Darktrace Managed Detection & Response (MDR). Deze service combineert de beste detectie- en responsmogelijkheden in zijn klasse met de expertise van een wereldwijd analistenteam.

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

Ondanks dat het totale aantal netwerkdetecties van malware in het afgelopen kwartaal bijna gehalveerd is ten opzichte van het vorige kwartaal, is het aantal detecties van malware gericht op endpoints met 82% gestegen.