Microsoft waarschuwt voor scammers

hacker3

Microsoft waarschuwt voor scammers die zich voordoen als Microsoft-medewerkers. De oplichters claimen dat de PC van slachtoffers is besmet met malware en deze alleen opgeschoond kan worden nadat een fors bedrag is betaald. In werkelijkheid werkt de scammer echter helemaal niet voor Microsoft. Wie betaalt is zijn geld dan ook kwijt.

Het Amerikaanse IT-bedrijf stelt dat dit soort aanvallen doorgaans volgens een vast patroon verlopen. Allereerst belt een scammer vanaf een geheim of internationaal telefoonnummer. De beller claimt een door Microsoft gecertificeerde technicus te zijn die een virus of malware op de Windows-machine van het slachtoffer heeft aangetroffen.

Slachtoffer bang maken

Doorgaans verzoekt de 'technicus' het slachtoffer vervolgens de Event Viewer te openen, waarin standaard alle foutmeldingen op het systeem worden getoond. Deze tactiek is bedoeld om doelwitten bang te maken en te overtuigen dat er daadwerkelijk iets mis is met hun systemen. De technicus stelt het probleem echter alleen te kunnen oplossen als het slachtoffer een geldbedrag heeft overgemaakt, dat doorgaans in de honderden euro's loopt.

Microsoft adviseert gebruikers daarom kritisch te zijn tegenover eventuele bellers die claimen voor Microsoft te werken. Ook zouden gebruikers zich bewust moeten zijn van de werkwijze van de scammers, wat hen in staat stelt een dergelijke aanval te herkennen. Gebruikers kunnen bij opsporingsinstanties melding maken van de poging tot oplichting.

Lees ook
Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Proofpoint observeert sinds 24 april 2024 dagelijks en gedurende ongeveer een week lang campagnes met grote volumes en miljoenen berichten, gefaciliteerd door het Phorpiex-botnet.

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord