Musk, Zuckerburg en Kutcher investeren in computer die denkt als een mens

Tesla-oprichter Elon Musk, Facebook-CEO Mark Zuckerburg en acteur Ashton Kutcher investeren gezamenlijk 40 miljoen dollar in een nieuw artificial intelligence (AI)-bedrijf. Het bedrijf Vicarious werkt aan technologie die de neocortex van het menselijk brein simuleert. Dit moet het mogelijk maken een computer te ontwikkelen die denkt als een mens. Vicarious kwam eerder in het nieuws door de CAPTCHA-beveiliging met zijn AI-technologie te kraken.

Dit meldt de Wall Street Journal (WSJ) in een blogpost. De neocortex is het gedeelte van het menselijk brein dat belangrijke handelingen mogelijk maakt. Denk hierbij aan het besturen van je lichaam of het vertalen van signalen van je ogen naar beelden. Ook worden berekeningen uitgevoerd in de neocortex en zorgt het deel dat je in een bepaalde taal kunt communiceren. De neocortex is dan ook verantwoordelijk voor veel kenmerkende handelingen van menselijk gedrag.

Denken als een mens

Het AI-bedrijf Vicarious probeert daarom de neocortex van de mens om te zetten in computercode. Hiermee hoopt het bedrijf een computersysteem te ontwikkelen dat kan denken als een mens. Dit is een ambitieus doel, maar Vicarious is zeker niet het eerste bedrijf dat mogelijkheden op dit gebied onderzoekt. Ook IT-bedrijven als Google, Microsoft, Facebook en IBM zijn op dit vlak actief.

Scott Phoenix, medeoprichter van Vicarious, zegt tegen de WSJ te hopen dat zijn technologie het uiteindelijk mogelijk maakt computers te bouwen die kunnen leren hoe zij ziektes kunnen genezen en goedkope, duurzame energie kunnen produceren. De oprichter van het AI-bedrijf stelt dat mensen op dit moment veel handelingen uitvoeren die eigenlijk door computers uitgevoerd zouden moeten worden. Het lijkt er overigens niet dat Vicarious zijn doel op korte termijn gaat realiseren. Phoenix zegt niet te verwachten dat zijn bedrijf op korte termijn winst gaat draaien.

CAPTCHA's

Vicarious kwam eerder in het nieuws door de CAPTCHA-beveiliging te kraken. Deze beveiliging bestaat uit een reeks cijfers en letters die wazig, doorgestreept of schuin worden weergegeven. Deze cijfers en letters konden tot nu toe niet door computers worden gelezen, waardoor CAPTCHA's het mogelijk maken mensen van computers te onderscheiden.

De start-up Vicarious slaagde er echter in de CAPTCHA's desondanks te kraken. Het bedrijf heeft meerdere demonstraties gegeven om dit te bewijzen. Over de manier waarop het bedrijf de CAPTCHA's toch door computers kan laten lezen laat Vicarious niets los. Het kraken van de beveiliging is dan ook uitsluitend bedoeld om aan te tonen dat de eerste stap naar een computer die denkt als een mens is gezet.

Meer over
Lees ook
Op jacht naar de heilige graal: Generative AI versus Applied AI

Op jacht naar de heilige graal: Generative AI versus Applied AI

In deze blog gaan we in op de verschillen tussen generative AI en applied AI. Wat zijn nu eigenlijk de voor-en nadelen van generative AI en wanneer kan je beter kiezen voor applied AI? Het zal je niet verbazen: niet elke omgeving is geschikt voor generative AI.

Visiepaper Tesorion AI in Cybersecurity

Visiepaper Tesorion AI in Cybersecurity

In de paper Artificial Intelligence in Cybersecurity lees je meer over onderwerpen als FraudGPT, ShadowAI, geavanceerde GenAI Phishing en het gebruik van deepfakes in social engineering tactieken.

Qualys neemt deel aan Microsoft Security Copilot Partner Private Preview

Qualys neemt deel aan Microsoft Security Copilot Partner Private Preview

Qualys neemt deel aan de Microsoft Security Copilot Partner Private Preview. Microsoft selecteerde Qualys vanwege de lange ervaring die het bedrijf heeft met de beveiligingsoplossingen, de medewerking die het verleent aan de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit en de hechte relatie.