Nederland dient steeds meer dataverzoeken in bij Facebook

privacy

Nederlandse overheidsdiensten hebben in de eerste helft van 2014 bij Facebook gegevens van 45 accounts opgevraagd. Hiervoor werden 41 verschillende dataverzoeken ingediend bij het Amerikaanse social media-bedrijf.

Dit blijkt uit het halfjaarlijkse transparantierapport van Facebook. In 56% van de gevallen overhandigde Facebook de data daadwerkelijk aan de Nederlandse overheid. Het aantal accounts waarover de overheid data heeft opgevraagd ligt een stuk hoger dan in de tweede helft van 2013, toen Nederland informatie over 28 accounts werd ingediend. De hoeveelheid ingewilligde verzoeken is eveneens gestegen. In de tweede helft van vorig jaar werd door Facebook aan 36% van de verzoeken gehoor gegeven.

Andere Europese landen

Ondanks de stijging vraagt de Nederlandse overheid in verhouding met andere Europese landen relatief weinig data op bij Facebook. België is voorbeeld van een land dat aanzienlijk meer verzoeken indiende. Onze zuiderburen vroegen in de eerste helft van 2014 informatie over 246 accounts op bij Facebook. Ook van de Belgen werd iets meer dan de helft van alle verzoeken ingewilligd.

In totaal ontving Facebook in de eerste helft van 2014 34.946 dataverzoeken. 24% van deze verzoeken werden in de praktijk ingewilligd. De meeste verzoeken zijn afkomstig van de Amerikaanse overheid, die 15.433 verzoeken indiende. Deze verzoeken hadden betrekking op in totaal 23.667 verschillende Facebook-accounts.

Content offline halen

Overheden kunnen bij Facebook ook een verzoek indienen content offline te halen aanzien deze overheidsristricties overtreden. Nederland heeft in de eerste helft van 2014 geen materiaal offline laten halen. Ook uit andere Westerse landen zijn dit soort verzoeken nauwelijks binnengekomen.

Meer over
Lees ook
Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.

Mark Slagmolen van ProLion: ‘Databeveiliging kent meerdere stakeholders’

Mark Slagmolen van ProLion: ‘Databeveiliging kent meerdere stakeholders’

ProLion was uiteraard ook dit jaar weer aanwezig op Cloud Expo. Regional Manager Benelux, Frankrijk en Nordics Mark Slagmolen gaf twee presentaties over databeveiliging bij ondernemingen en overheden. De rol van resellers is enorm belangrijk bij het vergroten van die security, maar toch hoort Mark regelmatig dat het moeite kost om dit onderwerp bi1