Nederland ICT: 'Bestedingen aan ICT groeien in 2014 met 2,1 procent'

De ICT-bestedingen groeien in 2014 naar verwachting met 2,1 procent. De uitgaven aan software en cloud-gerelateerde hardware zijn met ruim 5 procent groei naar verwachting de grootste aanjagers.

Dit stelt Nederland ICT op basis van voorlopige cijfers over 2014. Clouddiensten zijn naar verwachting de grote uitschieters. Voor Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Infrastructure-as-a-Service (IaaS) wordt een groei verwacht van 25 tot 50 procent. Het toenemende belang van clouddiensten zorgt ook voor extra investeringen in netwerkapparatuur (6,7 procent) en opslag (4,9 procent).

Groeiverwachting hosted en cloud-based bestedingen gesegmenteerd naar type dienst in 2014 ten opzichte van 2013

Printers, copiers en scanners

De markt voor printers, copiers en scanners heeft het opnieuw zwaar. Nederland ICT verwacht voor deze sectoren een krimp te zien van 3,2 procent. Voor andere hardwarebestedingen verwacht de organisatie een groei van 3,8 procent. De bestedingen aan tablets en smartphones stijgt, wat de dalende verkopen van laptops en desktops compenseert. Ook de bestedingen aan netwerkapparatuur stijgen. Bedrijven verkiezen in toenemende mate de cloud boven systemen in eigen huis.

De telecombestedingen groeien dit jaar naar verwachting nauwelijks (0,2 procent). Bestedingen aan vaste en mobiele telefonie dalen, terwijl vaste en mobiele datadiensten juist een lichte groei vertonen. Dit compenseert elkaar dan ook. Nederland ICT verwacht dat de nieuwe 'wearable technology', zoals de Samsung GEAR, dit jaar voor het eerst zichtbaar wordt in de marktcijfers. De bestedingen aan apparatuur zoals smartwatches en smart glasses worden in 2014 geraamd op een bescheiden 30 miljoen euro. De uitgaven aan dienstverlening groeit in 2014 naar verwachting licht.

ICT-bestedingen in Nederland - groeiverwachtingen 2014

ICT-Marktmonitor 2014

Door snelle innovatie van ICT-bedrijven verandert de ICT-markt voortdurend. Nederland ICT vernieuwt daarom in de ICT-Marktmonitor 2014 de categorie-indeling. De nieuwe indeling moet ontwikkelingen zoals de groeiende markt voor clouddiensten duidelijker zichtbaar maken. De nieuwe ICT-Marktmonitor verschijnt in het voorjaar van 2014.

Lees ook
Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet maakt de bevindingen uit het 2024 Cloud Security Report bekend. In het rapport wordt beschreven wat de problemen zijn die organisaties hebben met de beveiliging van hun cloudomgevingen.

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

De Stichting Etherreclame, beter bekend als Ster Reclame, zorgt voor de verkoop van reclameruimte op radio, tv en online van de Nederlandse publieke omroep. Data speelt bij alle processen een cruciale rol en moet dus altijd beschikbaar zijn, en niet te onderscheppen of manipuleren zijn. Systeem- en netwerkarchitect Marc Punte van de Ster, legt uit1

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness, leverancier van detectie-, onderzoeks- en responstechnologie voor bedreigingen en incidentresponsdiensten, is geïntegreerd met AWS AppFabric. Die nieuwe service van Amazon Web Services (AWS) zorgty er voor dat software as a service (SaaS)-applicaties snel kunnen worden gekoppeld voor een betere productiviteit en beveiliging.