Nederlanders: 'Cybersecurity is belangrijk, maar mag privacy niet aantasten'

internetten

Nederlanders vinden cyberbeveiliging belangrijk, maar willen niet dat dit ten koste gaan van hun privacy. Bijna 90% van alle Nederlanders geeft aan dat de overheid actiever zou moeten optreden tegen cybercrime. Tweederde van de Nederlandse burgers is echter van mening dat de overheid hiervoor niet in computers mag kijken zonder dat zij hiervan zelf op de hoogte zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van Capgemini, uitgevoerd door TNS NIPO dat is gepubliceerd in de vierde editie van het rapport Trends in Veiligheid van Capgemini: Digitale ketensamenwerking. Het rapport werd gisteravond uitgereikt aan Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het onderzoek wordt ieder jaar uitgevoerd.

Belangrijke rol voor overheid

Nederlanders vinden dat voor de overheid een belangrijk rol is weggelegd in het vergroten van digitale veiligheid in ons land. Driekwart van de ondervraagde Nederlands is van mening dat organisaties met een vitale functie door de overheid gesteund dienen te worden tegen mogelijke ICT verstoringen. Het gaat hierbij om bedrijven in sectoren die cruciaal zijn voor het goed functioneren van de Nederlandse maatschappij.

Tegelijkertijd zijn burgers echter wantrouwig tegenover de overheid als het gaan om omgang met hun persoonlijke gegevens. Nog geen derde van de Nederlanders vertrouwt erop dat de overheid hun privacy voldoende beschermt. Minder dan de helft van de burgers denkt dat de overheid veilig omspringt met hun gegevens.

Informatie-uitwisseling is cruciaal

Capgemini stelt dat intensieve informatie-uitwisseling tussen de Nederlandse overheid, burgers en bedrijven is noodzakelijk om Nederland veiliger te maken. Het rapport toont aan dat publiek-private samenwerking een belangrijke voorwaarde is voor succes bij de bestrijding van cybercrime. Het bedrijf stelt dat individuele partijen hun eigen belangen ondergeschikt zullen moeten maken aan een veel bredere visie op het gebied van openbare orde en veiligheid.

Het volledige rapport van Capgemini is hier te vinden.

Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.