Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware

samsunggalaxys4

Nederlanders lopen nauwelijks risico slachtoffer te worden van mobiele malware. Slechts nul tot één procent van alle slachtoffers van mobiele malware is afkomstig uit Nederland.

Dit blijkt uit cijfers van Kaspersky Labs, dat het aantal slachtoffers van mobiele malware wereldwijd in kaart heeft gebracht. Vooral gebruikers in Rusland lopen een relatief groot risico slachtoffer te worden van malware die specifiek voor mobiele apparaten is ontwikkeld. Meer dan 10 procent van alle slachtoffers komt uit Rusland, waarmee dit land veruit de meeste incidenten met mobiele malware kent.

Android

Vooral het Android-platform kent veel malware. Kaspersky stelt dat 98 procent van alle mobiele malware op dit platform is gericht. Gebruikers van Apple's iOS-besturingssysteem, dat gebruikt wordt op de iPhone en iPad, lopen dus relatief weinig risico slachtoffer te worden.

De mobiele malware is op te delen in twee grote groepen: SMS trojans en bankingtrojans. De eerste groep is malware die smartphones zonder toestemming van de gebruikers SMS-berichten laat versturen naar dure betaalnummers. Slachtoffers bouwen hierdoor ongemerkt een enorme telefoonrekening op. De opbrengsten van de betaalnummers vallen in handen van de cybercriminelen.

Bankingtrojans

Bankingtrojans richten zich op internetbankieren. De malware probeert gegevens voor internetbankieren te onderscheppen en in sommige gevallen zelfs volledig internetbankiersessies over te nemen. Via deze weg proberen de cybercriminelen geld over te schrijven van de rekening van slachtoffers.

Meer over
Lees ook
Nederlanders onvoldoende op de hoogte van veiligheidsrisico’s QR-codes

Nederlanders onvoldoende op de hoogte van veiligheidsrisico’s QR-codes

QR-codes winnen aan populariteit in Nederland, maar gebruikers zijn nog onvoldoende op de hoogte van de veiligheidsrisico’s. 63% van de Nederlanders geeft aan dat QR-codes het leven eenvoudiger maken in een ‘contactloze’ wereld. Tegelijkertijd zegt 55% van de Nederlanders het verschil tussen een legitieme en kwaadaardige QR-code niet te kunnen zie1

81% van de CIO's is geconfronteerd met wifi gerelateerde beveiligingsincidenten

81% van de CIO's is geconfronteerd met wifi gerelateerde beveiligingsincidenten

Ruim de helft (57%) van alle organisaties vermoedt dat hun mobiele medewerkers de afgelopen twaalf maanden zijn gehackt. Maar liefst 81% van alle respondenten vertelden dat ze wifi gerelateerde beveiligingsincidenten hebben ervaren, met cafés (62%), vliegvelden (60%) en hotels (52%) als meest genoemde locaties. Andere locaties zijn treinstations (1

'Android smartphones krijgen nog steeds te weinig updates'

'Android smartphones krijgen nog steeds te weinig updates'

Android smartphones krijgen nog steeds te weinig software- en beveiligingsupdates. Slechts één op de tien Android smartphones is voorzien van de laatste versie van het mobiele besturingssysteem Android. Een op de vijf Android smartphones kreeg in de eerste twee maanden van 2018 een beveiligingsupdate. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbo1