Nederlanders zijn minder bezorgd over digitale gevaren op werk

pixabay-hacker-1944688_960_720

Nederlandse werknemers maken zich steeds minder zorgen over digitale gevaren op de werkvloer. Waar in 2015 nog ruim een kwart (27%) aan gaf zich hier zorgen over te maken, ligt dit percentage nu op 21%. De helft van alle werknemers geeft daarnaast aan van zijn of haar werkgever nooit informatie te hebben gekregen over veilig online werken.

Dit blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek van Alert Online onder 2.655 werkende Nederlanders. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van de nieuwe campagne van Alert Online met als thema ‘Cybersecurity helden’. Deze campagne wordt op 2 oktober afgetrapt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Cybercrime op werk

Werkende Nederlanders blijken de kans om op het werk slachtoffer te worden van een vorm van cybercrime lager in dan thuis. Tegelijkertijd heeft vier op de tien (39%) op werk wel eens een phishing mail ontvangen, heeft bijna een kwart (23%) via social media wel eens een bericht ontvangen met het verzoek op een onbekende link te klikken en stelt 16% te maken te hebben gehad met nep-uitnodigingen op social media voor zakelijk gebruik. Medewerkers in het klein MKB - bedrijven met minder dan 10 werknemers - hebben het vaakst te maken met vormen van cybercrime als phishing ((61%), acquisitiefraude (40%) en valse uitnodigingen op social media (24%).

Ook blijkt dat Nederlanders op de werkvloer een stuk minder bezorgd zijn over cybersecurity dan thuis. 21% van de Nederlanders maakt zich zorgen over digitale veiligheid op hun werk, terwijl bijna de helft (46%) bezorgd is over de digitale veiligheid thuis.

Weinig Nederlanders treffen voorzorgsmaatregelen

Van de werkende Nederlanders die te maken hebben gehad met cybercrime, is de helft voorzichtiger geworden. Tegelijkertijd heeft slechts één op de vijf voorzorgsmaatregelen getroffen om cybercrime te voorkomen. De belangrijkste reden hiervoor is dat Nederlanders instructies die worden gegeven om hen te beschermen tegen cybercrime in veel gevallen te ingewikkeld vinden. Daarnaast worden tweestapsverificatie en het niet automatisch kunnen opslaan van wachtwoorden gezien als een belemmering.

Onveilige wifi-netwerken blijken maar weinig werknemers die onderweg of op locatie aan het werk zijn zorgen te baren. Zo maakt tweederde gebruik van open wifi-netwerken indien deze beschikbaar zijn. Een op de vijf maakt daarnaast altijd automatisch verbinding met wifi-netwerken. Bijna de helft (45%) blijkt nooit een VPN-verbinding te gebruiken om internetverkeer te versleutelen.

‘Ook op werk liggen cybergevaren op de loer’

Erik Jan Koedijk, voorzitter van de raad van advies van Alert Online, geeft aan dat ook op werk cybergevaren op de loer liggen. Koedijk: “Toch zijn we op werk een stuk nonchalanter dan thuis. Dat ligt vooral aan onwetendheid. De helft van alle werkenden heeft nooit informatie gekregen van zijn of haar werkgever over veilig online werken en 60% weet bijvoorbeeld niet of de servers waar bestanden op staan gebruikmaken van encryptie en hoe persoons- en klantgegevens beschermd zijn. Goede voorlichting en afspraken over digitale veiligheid zijn essentieel om werknemers bewust te maken van de gevaren. Op dit gebied is door werkgevers nog veel te winnen.”

Lees ook
Brit probeert bank af te persen

Brit probeert bank af te persen

De Britse bank Lloyds is door een cybercrimineel afgeperst. Een 22-jarige Brit wist via phishingaanvallen de hand te leggen op informatie over klanten van de bank die hij door dreigde te spelen aan de Britse krant The Sun. De man eiste 207.000 pond in Bitcoins van de Britse bank, waarmee de bank het datalek kon afkopen. Lloyds en The Sun deden bei1

Phishingbende verschijnt vandaag voor de rechter

Phishingbende verschijnt vandaag voor de rechter

Een bende oplichters moet vandaag voor de rechter in Haarlem verschijnen. De groep bestaat uit 24 verdachten die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben schuldig gemaakt aan phishing, fraude en witwassen. Voor de zaak zijn 11 zittingsdagen uitgetrokken. De oplichtersbende zou zich op grote schaal hebben schuldig gemaakt aan phishing. De o1

Verklein het risico: laat je medewerkers oefenen met phishing

Verklein het risico: laat je medewerkers oefenen met phishing

Je ziet het dagelijks in de media: ‘Gegevens klanten uitgelekt’, ‘rekeningen geplunderd’, ‘Hackers breken in op infrastructuur organisatie’. Mensen worden steeds meer geconfronteerd met cybercrime en phishing komt steeds vaker voor. Het risico van phishing is duidelijk: als uw medewerker op een phishinglink klikt, kan hij virussen binnenhalen of z1