Niet alleen Fritzbox-modems, maar ook -repeater en Powerline-adapters zijn kwetsbaar

Pack_F!BoxFon_WLAN7270

Opnieuw blijkt de kwetsbaarheid in de hardware van AVM groter te zijn dan eerder gedacht. Al langer is duidelijk dat de Fritzbox-modems van AVM kwetsbaar zijn voor aanvallen waarbij de controle over de hardware op afstand wordt overgenomen. Nu blijken echter ook repeaters en Powerline-adapters van het bedrijf de kwetsbaarheid te bevatten.

AVM schrijft op zijn websites dat ook repeaters en Powerline-adapters die door het bedrijf zijn geleverd kwetsbaar zijn voor dergelijke cyberaanvallen. Het bedrijf stelt voor alle getroffen apparaten per direct een firmware-upgrade beschikbaar. John Nill, CEO van AVM, zegt te betreuren dat Fritzbox-gebruikers slachtoffer zijn geworden van de cyberaanvallen.

Dure betaalnummers bellen

Onlangs werd bekend dat de Fritzbox-modems een kwetsbaarheid bevatten waardoor aanvallers zichzelf toegang kunnen verschaffen tot het beheerderspaneel van de modems. Hier konden zij een VoIP-dienst aan de modem toevoegen, waarna de hackers dure betaalnummers konden bellen waarvan zij zelf de winst opstreken. Honderden gebruikers zijn slachtoffer geworden van deze cyberaanval. De aanval zou alleen mogelijk zijn als de 'remote access'-functie op de modem staat ingeschakeld.

Korte tijd later meldde Heise echter een test te hebben uitgevoerd waaruit blijkt dat de cyberaanval ook mogelijk is als de 'remote access'-functie is uitgeschakeld. AVM erkende het probleem en stelt dat deze aanvalsmethode geen grote bedreiging vormt voor gebruikers. Desondanks adviseerde zowel AVM als XS4ALL, die de Fritzbox-modems aan klanten levert, alle gebruikers van de modems de firmware te updaten.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.