Nieuwe Datawet van PvdA moet privacy burgers beter beschermen

data

Een nieuwe ‘allesomvattende’ Datawet moet de privacy van burgers op internet beter gaan beschermen. De wet moet afbakenen wat het bedrijfsleven mag doen met data over Nederlandse burgers. De wet moet duidelijk uiteen zetten wat de overheid wel en niet mag in de aanpak van cybercrime.

De PvdA dient een wetsvoorstel in voor de nieuwe Datawet. “De PvdA wil dat het kabinet aan de slag gaat met een alomvattende wet op het dataverkeer. Deze Datawet moet regelen hoe we de privacy van onze burgers op internet beschermen, helder afbakenen wat de overheid wel en niet mag om cybercrime te bestrijden, en duidelijke regels maken voor bedrijven in de digitale economie. Mijn collega Astrid Oosenbrug en ik dienen hiertoe vandaag een uitgewerkt voorstel in”, schrijft PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

‘Een postkoets op de digitale snelweg’

De huidige Datawet is volgens het PvdA-lid ouderwets. Recourt vergelijkt de wet met een postkoets die de digitale snelweg probeert te betreden. Een nieuwe Datawet moet uitkomst bieden en Nederland klaarstomen voor de toekomst. De wet moet burgers in de digitale wereld beschermen, cybercriminelen aanpakken en bedrijven helpen.

De Datawet moet onder andere het recht om vergeten te worden bevatten. Volgens dit recht mogen burgers bij zoekmachines een verzoek indienen om bepaalde zoekresultaten over hen te laten verwijderen. Het gaat hierbij om resultaten die schadelijk zijn voor de betreffende personen. Zoekmachines moeten per verzoek een afweging tussen het recht op vrije informatie en de privacy van de betrokken gebruiker.

Datalekken verplicht melden

Ook moet de Datawet een meldplicht voor datalekken gaan omvatten. Bedrijven zouden datalekken waarbij gevoelige data van burgers uitlekt voortaan verplicht moeten melden. Het wetsvoorstel keert zich tegen een algehele hack-bevoegdheid van opsporingsdiensten, maar moet deze diensten wel voldoende bevoegdheden geven om cybercriminelen aan te kunnen pakken. Ingrijpen op het hoofdnetwerk van service-providers mag de politie volgens het voorstel echter niet. De politie kan service-providers uitsluitend aanspreken en verzoeken tot actie over te gaan. De vrijheid van meningsuiting en netneutraliteit staat hierbij centraal.

Meer over
Lees ook
Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.

Mark Slagmolen van ProLion: ‘Databeveiliging kent meerdere stakeholders’

Mark Slagmolen van ProLion: ‘Databeveiliging kent meerdere stakeholders’

ProLion was uiteraard ook dit jaar weer aanwezig op Cloud Expo. Regional Manager Benelux, Frankrijk en Nordics Mark Slagmolen gaf twee presentaties over databeveiliging bij ondernemingen en overheden. De rol van resellers is enorm belangrijk bij het vergroten van die security, maar toch hoort Mark regelmatig dat het moeite kost om dit onderwerp bi1

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

De Stichting Etherreclame, beter bekend als Ster Reclame, zorgt voor de verkoop van reclameruimte op radio, tv en online van de Nederlandse publieke omroep. Data speelt bij alle processen een cruciale rol en moet dus altijd beschikbaar zijn, en niet te onderscheppen of manipuleren zijn. Systeem- en netwerkarchitect Marc Punte van de Ster, legt uit1