Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Een nieuwe vorm van Android-malware dringt smartphones en tablets binnen via Windows-machines. De malware infecteert in eerste instantie de Windows-machine en wacht af tot een Android-smartphone of -tablet met de computer wordt verbonden. Zodra dit gebeurt dringt de malware het mobiele apparaat binnen en nestelt zich in Android.

Het gaat om de malware Trojan.Droidpak, die door Symantec is ontdekt. De malware besmet een Windows-machine en maakt op het geïnfecteerde machine een DLL-bestand aan. Dit bestand download een configuratiebestand, die op zijn beurt weer een Android application package file (APK) download.

Icoon van Google Play Store

Deze APK kan worden geopend op het Android-besturingssysteem. Dit gebeurt niet automatisch en is dus alleen mogelijk door het slachtoffer te overtuigen de app zelf te openen. De trojan is daarom voorzien van het icoon van de Google Play Store.

De malware is op dit moment gericht op Koreaanse Android-gebruikers. De malware gaat gericht op zoek naar apps van Koreaanse banken en vervangt deze door malafide varianten. De cybercriminelen achter de malware willen Koreaanse slachtoffers vermoedelijk dan ook geld afhandig

maken.

Lees ook
Kaspersky ontdekt schadelijke Telegramcampagne gericht op fintech-gebruikers

Kaspersky ontdekt schadelijke Telegramcampagne gericht op fintech-gebruikers

Het Kaspersky Global Research and Analysis team (GReAT) heeft een kwaadaardige wereldwijde campagne ontdekt waarbij aanvallers Telegram gebruikten om Trojan spyware af te leveren, mogelijk gericht op personen en bedrijven in de fintech- en handelssector. De malware is ontworpen om gevoelige gegevens zoals wachtwoorden te stelen en de controle over1

Cybercriminelen doen zich voor als OpenAI in een grootschalige phishing aanval

Cybercriminelen doen zich voor als OpenAI in een grootschalige phishing aanval

Onderzoekers van Barracuda hebben een grootschalige OpenAI-imitatiecampagne ontdekt, gericht op bedrijven over de hele wereld. Daarbij deden de aanvallers zich voor als OpenAI – het bedrijf achter onder andere ChatGPT – in een urgent e-mailbericht waarin de ontvangers werd gevraagd om betalingsgegevens bij te werken voor een maandelijks abonnement.

Kwart Nederlandse organisaties onvoldoende voorbereid op cyberdreigingen

Kwart Nederlandse organisaties onvoldoende voorbereid op cyberdreigingen

Het onderzoek ‘Cybersecurity Wakkerliggers’ geeft inzicht in wat IT-verantwoordelijken in zes verschillende branches ’s nachts wakker houdt. Onderzoeksbureau Motivaction ondervroeg hiervoor in opdracht van KPN in totaal 456 IT-verantwoordelijken die werkzaam zijn in verschillende sectoren.