Nieuwe malware slaat swipes op smartphones en tablets op

iphoneipadmini

Het is mogelijk de swipes en bewegingen op het scherm van een smartphone op te slaan. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk te achterhalen welke activiteiten een gebruiker op zijn smartphone uitvoert, maar met welk patroon gebruikers hun Android-smartphone ontgrendelen.

Neal Hindocha, een beveiligingsonderzoeker van Trustwave, heeft proof-of-concept malware ontwikkeld om zijn bevindingen aan te tonen. De malware legt niet alleen bewegingen op het scherm van smartphones en tablets vast, maar neemt ook screenshots op de apparaten. Dit stelt cybercriminelen in theorie in staat allerlei informatie met de malware te verzamelen.

Tijdrovend

De malware lijkt zich op dit moment nog niet te lenen voor het verzamelen van grote hoeveelheden data van veel gebruikers. De malware is namelijk niet in staat zelf te detecteren in welke app de gebruiker de bewegingen maakt. Het uitzoeken van de logbestanden met swipes die de malware aanmaakt is dan ook erg tijdrovend. De malware lijkt op dit moment dan ook vooral interessant voor monitoren van een specifiek doelwit.

Hindocha meldt aan Forbes dat de malware geschikt is voor iOS-apparaten (iPhones en iPads) die zijn voorzien van een jailbreak of 'rooted' Android-apparaten. In beide gevallen hebben gebruikers hun smartphone of tablet dus gekraakt om meer rechten en mogelijkheden te krijgen. Hindocha meldt dat het echter ook mogelijk moet zijn de malware aan de praat te krijgen op niet-rooted Android-apparaten. Dit zou bijvoorbeeld mogelijk zijn door het apparaat aan een PC te koppelen.

Demonstratie

Hindocha hoopt zijn bevindingen op de aanstormende beveiligingsconferentie van RSA te demonstreren.

Meer over
Lees ook
WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

Ondanks dat het totale aantal netwerkdetecties van malware in het afgelopen kwartaal bijna gehalveerd is ten opzichte van het vorige kwartaal, is het aantal detecties van malware gericht op endpoints met 82% gestegen.

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Proofpoint observeert sinds 24 april 2024 dagelijks en gedurende ongeveer een week lang campagnes met grote volumes en miljoenen berichten, gefaciliteerd door het Phorpiex-botnet.

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.