Nieuwe ransomware vormt basis voor bredere cyberaanvallen op bedrijven en klanten
Ook ransomwarecampagnes ontwikkelen zich. Hackers zetten voor het eerst ransomware als basis voor bredere cybercrimecampagnes. De aanvallers nemen niet alleen data in gijzeling, maar gebruiken de ransomware om andere malware op getroffen systemen te installeren. De extra malware wordt met name gebruikt om informatie te verzamelen over getroffen bedrijven. De aanvallers proberen vervolgens niet alleen de bedrijven zelf, maar ook hun klanten op te lichten.
Het Amerikaanse Internet Crime Compliant Center (IC3) waarschuwt voor de nieuwe aanval op bedrijven, die de ‘Business E-Mail Compromise’ (BEC) aanval wordt genoemd. De aanval begint zodra een bedrijf met de ransomware van de hackers wordt geïnfecteerd. Deze ransomware wordt gebruikt als platform om extra malware waaronder keyloggers en trojan horses op de systemen van bedrijven aan te brengen. Deze tools worden gebruikt om zoveel mogelijk data te verzamelen over de organisaties, waarbij de hackers vooral op zoek zijn naar e-mailverkeer en contactgegevens.
Drie varianten
De aanvallers openen vervolgens de aanval op zowel de getroffen bedrijven als hun klanten. IC3 heeft drie varianten van de BEC aanvallen geïdentificeerd. Bij variant één kraken de hackers het e-mailaccount van een manager en verzoeken een werknemer via e-mail geld over te schrijven. Dit geld beland op de rekening van de aanvallers.
Variant twee gaat anders in zijn werk. De hackers verzamelen informatie over leveranciers van een getroffen bedrijf waaraan regelmatig betalingen worden gedaan. Vervolgens maken zij een e-mail na die afkomstig lijkt te zijn van één van deze leveranciers, waarbij ook de huisstijl van het bedrijf vakkundig wordt gekopieerd. In deze e-mail verzoeken de hackers een betaling over te schrijven op een ongebruikelijke rekening.
Valse facturen
Variant drie richt zijn pijlen op klanten. De hackers doorzoeken contactlijsten van werknemers op e-mailadressen van klanten. Deze klanten krijgen vervolgens een vals factuur ingestuurd waarop het rekeningnummer van de aanvallers vermeld staat. Klanten die in de truc trappen schrijven het geld dus direct over naar de cybercriminelen.
De cybercrimecampagne zou al zeker 14 maanden actief zijn. In deze tijd hebben de aanvallers maar liefst 179 miljoen dollar weten te verdienen. In totaal zouden 46 landen door de campagne zijn getroffen.
Meer over
Lees ook
Een miljoen Phishing-as-a-Service-aanvallen in twee maanden benadrukken een dreiging die zich snel ontwikkelt
Een nieuw rapport over de tools en technieken die bij deze aanvallen worden gebruikt laat zien dat PhaaS-platforms zich snel ontwikkelen, gevaarlijker en beter worden in het ontwijken van detectie. Veel aanvallen zijn gericht op gebruikers van populaire cloud platforms zoals Microsoft 365.
KnowBe4-rapport: alarmerende toename van cyberaanvallen in detailhandel
De retailsector is een steeds gewilder doelwit voor cybercriminelen. Het Global Retail Report 2025 van KnowBe4 toont een alarmerende toename van cyberaanvallen in deze sector. Zo steeg de aanvalsfrequentie in 2023 al met 56% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit plaatst detailhandel in de top vijf sectoren die het doelwit zijn van cybercriminele1
Enorme piek in misbruik populaire boekhoudsoftware QuickBooks
Cybercriminelen gebruiken steeds vaker platformen van bekende bedrijven om phishing-aanvallen geloofwaardiger te maken. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van het Threat Research-team van KnowBe4 dat het aantal phishing-aanvallen via de boekhoudsoftware QuickBooks sinds 1 januari 2025 met 36,5% is gestegen