Nieuwe software spoort malware op en herstelt automatisch de schade

hacker

Onderzoekers hebben software ontwikkeld die in staat is de gevolgen van een beveiligingslek zelf op te lossen. De software herkent virussen en exploits en kan geheel automatisch de schade hiervan herstellen.

De Advanced Adaptive Applications (A3) draaien in een virtuele machine en houdt hier zowel het besturingssysteem als alle applicaties in de gaten. De software zoekt naar afwijkingen en bedenkt een oplossing om deze afwijking ongedaan te maken. Hierdoor is de software in staat iedere wijziging die kwaadaardige software aanbrengt in applicaties of het besturingssysteem op te sporen en aan te pakken.

Hoofd van het team van onderzoekers Eric Eide noemt de nieuwe software een belangrijke doorbraak. Het team heeft vier jaar lang aan de A3-software gewerkt. De software is in eerste instantie gericht op de Amerikaanse overheid, die deze voor defensiedoeleinden wil inzetten. Eide sluit echter niet uit dat A3 op termijn ook voor consumenten beschikbaar wordt gesteld. Meer informatie over het project is hier te vinden.

Lees ook
'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.