Nieuwe software spoort malware op en herstelt automatisch de schade
Onderzoekers hebben software ontwikkeld die in staat is de gevolgen van een beveiligingslek zelf op te lossen. De software herkent virussen en exploits en kan geheel automatisch de schade hiervan herstellen.
De Advanced Adaptive Applications (A3) draaien in een virtuele machine en houdt hier zowel het besturingssysteem als alle applicaties in de gaten. De software zoekt naar afwijkingen en bedenkt een oplossing om deze afwijking ongedaan te maken. Hierdoor is de software in staat iedere wijziging die kwaadaardige software aanbrengt in applicaties of het besturingssysteem op te sporen en aan te pakken.
Hoofd van het team van onderzoekers Eric Eide noemt de nieuwe software een belangrijke doorbraak. Het team heeft vier jaar lang aan de A3-software gewerkt. De software is in eerste instantie gericht op de Amerikaanse overheid, die deze voor defensiedoeleinden wil inzetten. Eide sluit echter niet uit dat A3 op termijn ook voor consumenten beschikbaar wordt gesteld. Meer informatie over het project is hier te vinden.
Meer over
Lees ook
Waarom ook 2025 het jaar van de back-up wordt
Het einde van het jaar nadert en traditioneel blikken we dan terug op het jaar dat bijna achter ons ligt. Ook in 2024 hebben we weer de nodige ransomware-aanvallen, hackpogingen en systemen die eenvoudigweg uitvielen gezien. En houd je vast: in 2025 zal dit niet heel anders zijn. Ook komend jaar is een solide back-upplan onmisbaar.
KPN blikt vooruit tijdens de 9e editie van NLSecure[ID]
Hoe bereiden we ons voor op de onvoorspelbare digitale dreigingen van morgen? Die vraag is actueler dan ooit en staat dinsdag 21 januari 2025 centraal tijdens NLSecure[ID]. Het NBC Congrescentrum in Nieuwegein opent dan de deuren voor de 9e editie van hét security-evenement van Nederland. Het thema dit jaar: ‘The Future of Cyber’.
KnowBe4 introduceert vier AI-gedreven security agents om AI-gegenereerde phishing te bestrijden en cyberrisico’s te meten
KnowBe4, het cybersecurityplatform op het gebied van human risk management, introduceert een baanbrekende suite van AI-gedreven security agents: AIDA (Artificial Intelligence Defense Agents). Deze tools zijn ontworpen om het menselijke risicomanagement te automatiseren en verder te verbeteren.