Nieuwe standaard voor de ontwikkelingen van veilige software

De onlangs opgerichte Secure Software Foundation lanceert een nieuwe standaard voor het ontwikkelen van veilige software. Met de nieuwe standaard hoopt de stichting een belangrijke stap te zetten in de strijd tegen cybercrime.

De standaard maakt het mogelijk aan de hand van de spelregels in het kader enerzijds veilige software te ontwikkelen en anderzijds de veiligheid van software te kunnen toetsen. Daarmee vormt de standaard een aanvulling op bestaande normen. "Een standaard gaat zeker helpen in de strijd tegen cybercrime", zegt interim bestuurslid Wim Goes van de foundation in oprichting. "Hoe meer er eenduidig wordt gewerkt, hoe meer kennis we op doen voor de beveiliging."

Vrijheid terugdringen

Goes, behalve bestuurslid ook quality director bij SQS, denkt dat het goed is dat de vrijheid van software ontwikkelaars wat wordt terug gedrongen. "Dat is in het belang van de veiligheid. Je kunt je als bedrijf geen software incidenten veroorloven." Steeds meer bedrijfswaarde bevindt zich in software en de komende jaren neemt dit alleen maar toe.

Goes: "Hackers zijn er op uit om software te laten crashen. Op die manier krijgen ze informatie om te kunnen inbreken in systemen. Door volgens de standaard te werken, geef je ze gewoon minder kans. Of kun je bij een digitale aanval, bepaalde delen van je systeem met gevoelige informatie beter beschermen."

Betrouwbare software is van belang

Het belang van aantoonbaar betrouwbare software wordt steeds groter. Zowel in de Digitale Agenda als de Nationale Cyber Security Strategie van de overheid is de ontwikkeling van veilige software ter bestrijding van cybercriminaliteit een van de belangrijkste onderwerpen. De standaard vormt een leidraad voor de hele softwareketen, zoals opdrachtgevers, ontwerpers, ontwikkelaars en auditors.

Sandbrink trekt de vergelijking met het bouwen van een kantoor. "Daar weet je van tevoren hoeveel vierkante meter je nodig hebt, wat de architectonische kenmerken moeten zijn, hoe vluchtwegen lopen, noem maar op. Voor software security bestaan zulke eisen niet." "Het is een witte vlek in ICT-land", zegt Fred Hendriks van iComply, initiatiefnemer van de Secure Software Foundation. "Ontwikkelde software wordt pas bij oplevering getest op zwakke plekken en lekken."

Nu doorpakken

Toch is de strijd tegen cybercrime volgens de stichting nog lang niet gestreden. Wat tegen het nieuwe kader pleit is het feit dat het nog geen wereldwijde standaard is. "We willen wel voorop lopen. Daarom hebben we het kader in het Engels ontwikkeld", zegt Goes. Goes stelt dat het belangrijk nu snel door te pakken. "SQS is nauw bij de ontwikkeling van de standaard betrokken. Medewerkers zijn opgeleid om bij bedrijven te helpen het framework te implementeren en om de certificerings audits te doen. We lopen voorop en zijn een grote, internationale speler op het gebied van software quality en testen. Wij kunnen zorgen voor de afstemming tussen bedrijven."

De afgelopen periode is het ‘Framework Secure Software’ als pilot met succes getest bij diverse software- ontwikkelorganisaties. De standaard is bijna volledig gericht op het veilig produceren van het product, de applicatie, inclusief code, en is daarom aanvullend op bestaande (proces)normen zoals de ISO normen.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.