Nieuws over Kaspersky
Vorige week hebben twee berichten over Kaspersky de internationale pers gehaald. De Amerikaanse overheid heeft twee sanctiebesluiten genomen. Met de eerste wordt de toegang tot de Amerikaanse markt verboden. Het tweede besluit is gericht tegen de directie van het bedrijf.
Op ITchannelPRO zijn over de twee besluiten artikelen geschreven waarbij ook naar de Nederlandse en Belgische context is gekeken. Daarover kan worden gesteld dat de Amerikaanse besluiten gevolgen zullen hebben voor bedrijven en personen in Nederland en België die zaken doen met een van de drie gesanctioneerde Kasperksy entiteiten of de twaalf personen die op een zwarte lijst zijn gezet.
Bedrijven met een Amerikaanse aandeelhouder of grote klanten uit dat land zullen – tot zover dat al niet het geval was – vragen gaan krijgen of zaken wordt gedaan met Kaspersky. Iedereen heeft het immers kunnen lezen in de krant of online. Het nieuws is op meer kanalen verschenen dan alleen tech georiënteerde titels.
Het tweede sanctiebesluit, dat gericht is op bestuurders van de bedrijven die in Rusland actief zijn, is voor het gros van de bedrijven wat minder relevant, maar kan evenzo leiden tot vragen over de commerciële banden met het bedrijf.
Meer over
Lees ook
De knipoog van Verizon DBIR naar AI
Verizon's s Data Breach Investigations Report (DBIR) is een jaarlijkse publicatie die wereldwijd op aandacht kan rekenen. Globale trends, maar ook details voor regio's, over security incidenten worden op begrijpelijke wijze gepresenteerd.
CVE-database: alweer een wake-upcall voor Europa
De Verenigde Staten stonden op het punt zich terug te trekken uit een van de belangrijkste fundamenten van wereldwijde cybersecurity: de financiering van de CVE-database. Hoewel de VS inmiddels hebben ingestemd met een tijdelijke verlenging van elf maanden, blijft het onderliggende signaal onveranderd.
Martijn Uunk en Gregor Abbas van Helixis: ‘Cybercriminelen weten dat security in mkb vaak zwakker is, maar het mkb weet dat dan weer niet’
Hoe zorg je ervoor dat cybersecurity niet alleen een compliance-verplichting is, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering? Helixis, gespecialiseerd in risicomanagement, cybersecurity en informatiebeveiliging, helpt organisaties om die vertaalslag te maken: van verplichting naar weerbaarheid.