'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

spionage

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem.

The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen de naam 'Quantum' draagt. Het hacken van systemen via radiogolven vergt overigens wel enige voorbereiding. Een systeem moet eerst worden voorzien van een speciale zender die in staat is radiogolven te ontvangen en verzenden. Het bedrijf moet dus fysiek toegang hebben tot het systeem om deze zender aan te brengen. De eerdere onthulling dat de NSA pakketjes van IT-leveranciers onderschept om deze te voorzien van spionageapparatuur bewijst dat dit voor de NSA geen enkel probleem is.

Op afstand afluisteren

De maximale afstand tussen de offline machine met de zender en de ontvangende hardware van de NSA kan maximaal enkele kilometers zijn. Het ligt voor de hand dat deze data vervolgens via internet kan worden doorgezonden, waardoor de NSA niet fysiek in de buurt hoeft te zijn. Ongeveer 100.000 systemen wereldwijd zijn volgens de documenten die The New York Times heeft ingezien voorzien van de speciale zender. De techniek zou vooral worden toegepast om het Russische en Chinese leger af te kunnen luisteren. Ook Europese handelsorganisaties worden echter als doelwit genoemd. Verder zouden terroristische organisaties en Mexicaanse drugskartels geliefde doelwitten van de NSA zijn.

Het is niet de eerste keer dat offline systemen niet veilig blijken te zijn tegen hackers. Duitse onderzoekers bleken in december malware te hebben ontwikkeld die kleine hoeveelheden data via geluid kan versturen. De malware maakt hiervoor gebruik van de speakers en microfoon die standaard in de meeste computers aanwezig is. De geluiden zijn voor het menselijk oor onhoorbaar, wat betekent dat de aanval geruisloos kan plaatsvinden. Ook deze malware maakt het mogelijk offline systemen af te luisteren. Data kan immers vanaf een offline machine worden doorgespeeld naar een machine die wel met internet is verbonden.

Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.