NSA kon telefoons van Nederlandse leger en diplomaten afluisteren

encryptie

De NSA is lange tijd in staat geweest NAVO-landen waaronder Nederland en ambassadeurs af te luisteren. Onder andere de Nederlandse overheid heeft namelijk gebruik gemaakt van Philips-telefoons die voorzien zijn van een encryptie. Deze encryptie is echter verzorgt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en Britse geheime dienst GCHQ.

Dit meldt De Volkskrant op basis van een artikel dat binnenkort in De Groene Amsterdammer verschijnt. Het gaat om de spendextelefoons van Philips die door zowel het leger als diplomaten worden gebruikt. Aangezien de encryptie is ontwikkeld door de Amerikaanse en Britse geheime dienst ligt het voor de hand dat deze partijen in staat zijn de encryptie te kraken.

Afluisteren

De inlichtingendiensten hebben dan ook langere tijd de mogelijkheid gehad vertrouwelijke gesprekken af te luisteren. Het is niet bekend of de NSA en GCHQ ook daadwerkelijk van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt.

Philips stelt weinig keus te hebben gehad bij het selecteren van een encryptie. Het gebruik van de encryptie van de NSA en GCHQ zou een voorwaarde zijn geweest voor NAVO-landen om de spendextelefoons te gaan gebruiken. Een andere encryptie inzetten was dus eigenlijk geen optie.

 
Lees ook
Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet introduceert nieuwe geïntegreerde oplossingen en diensten voor de beveiliging van operationele technologie (OT). De nieuwe FortiSwitch 424F, FortiExtender Vehicle 211F en verbeterde FortiGuard OT Security Service zijn speciaal ontwikkeld voor het verbinden en beschermen van OT-omgevingen. Met deze nieuwe mogelijkheden onderscheidt Fortine1

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness ondersteunt AWS AppFabric om SaaS-applicaties te beveiligen

NetWitness, leverancier van detectie-, onderzoeks- en responstechnologie voor bedreigingen en incidentresponsdiensten, is geïntegreerd met AWS AppFabric. Die nieuwe service van Amazon Web Services (AWS) zorgty er voor dat software as a service (SaaS)-applicaties snel kunnen worden gekoppeld voor een betere productiviteit en beveiliging.