NSA plaatst malware op computersystemen om verdachten te bespioneren

spionage

De NSA infecteert op grote schaal computersystemen met malware. Door kwetsbaarheden in allerlei software te misbruiken kan de NSA kwaadaardige software installeren op computers van doelwitten, waardoor zij toegang kregen tot deze systemen.

Dit meldt Glenn Greenwald op The Intercept. Greenwald is een journalist die in het verleden veel heeft geschreven over de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden. De Amerikaanse inlichtingendienst zou de verspreiding van de malware grotendeels hebben geautomatiseerd, waardoor medewerkers hier nauwelijks omkijken naar hebben. Ook de informatie die met behulp van de malware wordt verzameld komt grotendeels geautomatiseerd binnen.

Implants

De NSA noemt de infecties met malware zelf 'implants'. Om deze implants te maken zou de NSA misbruik maken van kwetsbaarheden in allerlei software. Denk hierbij aan bekende webbrowsers zoals Firefox en Internet, maar ook aan veelgebruikte plug-ins zoals Java en Flash. Ook valt de NSA fouten in de firmware van routers aan.

De inlichtingendienst hanteert verschillende methodes om verdachte systemen te injecten met malware. Enkele jaren geleden zette de NSA vooral spammailtjes in om systemen te infecteren. Gebruikers zijn zich vandaag de dag echter beter bewust van de risico's van spammailtjes, waardoor deze aanval in effectiviteit is gedaald. De NSA zou zich daarom steeds vaker voordoen als servers van Facebook om zo het vertrouwen van verdachten te winnen.

Server bezoeken is voldoende

Hackers van de NSA melden dat doelwitten alleen maar een server van de NSA via een webbrowser hoeven te bezoeken om besmet te raken. De hackers zijn er dan ook van overtuigd dat zij beveiligingsmaatregelen als virusscanners en firewalls zonder problemen kunnen omzeilen.

Virtual Private Networks (VPN's) hebben het imago volledige anonimiteit te kunnen garanderen op het internet. Dit blijkt niet helemaal te kloppen. De NSA is namelijk in staat de versleutelde tunnels tussen de computer van een verdachte en een VPN te kraken, waarna het dataverkeer kan worden afgeluisterd. Ook een VPN is dus niet voldoende om de NSA buiten de deur te houden.

Lees ook
Klarrio ontdekt grootschalig malware-netwerk op GitHub

Klarrio ontdekt grootschalig malware-netwerk op GitHub

Het is al langer bekend dat er door middel van gekloonde Open-Source GitHub repositories pogingen gedaan worden om malware te installeren voor nietsvermoedende gebruikers. Maar de schaal waarop dit plaatsvindt wordt dankzij het onderzoek door Bruno De Bus nu duidelijk

Jamf Security 360-rapport 2025

Jamf Security 360-rapport 2025

Jamf, de standaard in het beheren en beveiligen van Apple in werkomgevingen, heeft zijn jaarlijkse Security 360-rapport uitgebracht, met aparte analyses voor mobiele (iOS en Android) en macOS-omgevingen. Het rapport belicht de risico's waar organisaties mee te maken hebben en biedt inzichten voor securityleiders

Proofpoint sluit zich aan bij Wiz Integration Network (WIN) voor sterkere Cloud Data Security

Proofpoint sluit zich aan bij Wiz Integration Network (WIN) voor sterkere Cloud Data Security

Proofpoint, Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid van een integratie tussen zijn Data Security Posture Management (DSPM)-oplossing en Wiz, een leider in cloudsecurity. Proofpoint DSPM en Wiz’s Cloud Native Application Protection Platform vullen elkaar naadloos aan.