OM: ’Aanpak cybercrime vraagt extra investeringen in het OM’

handboeien-klein

Criminaliteit verplaatst zich van het fysieke domein naar het virtuele domein. Oplichting, afpersing en bedreiging vinden steeds meer online. Om deze vormen van criminaliteit aan te pakken zijn meerjarige investeringen in het Openbaar Ministerie (OM) nodig.

Dit meldt het OM. Herman Bolhaar, de voorzitter van het College van procureurs-generaal, vraagt aandacht voor de kwaliteit en het prestatievermogen van het OM, die beide zwaar onder druk staan. Meerjarige investeringen zijn volgens Bolhaar noodzakelijk. "Alleen dan kan het OM toekomstbestendig zijn."

Doordat oplichting, afpersing en bedreiging steeds vaker online plaatsvinden ontbreekt het zicht op de ernst en omvang van deze criminaliteitsvormen. Ook de meer maatschappij ontwrichtende, ondermijnende criminaliteit verschuilt zich: het darkweb verbergt wapenhandel, drugstransacties, witwasoperaties en voorbereiding van terrorisme. Daarnaast is ook hightech cybercrime in opkomst. Vorig jaar werden 32 complexe cybercrime-onderzoeken verricht.

Lees ook
Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.