Onderzoek Fortinet: Multicloud is de norm, 76% gebruikt meerdere cloud providers

Fortinet-400300

Securityleverencier Fortinet heeft het 2021 Cloud Security Report gepubliceerd. Hierin wordt in kaart gebracht hoe ruim 500 cybersecurity-professionals (van CIO’s tot IT-managers en medewerkers van security-teams) omgaan met cyberbedreigingen die het op de cloud hebben gemunt, de manier waarop zij de cloud gebruiken en de best practices waaraan zij prioriteit toekennen. Organisaties maken steeds vaker gebruik van de cloud om belangrijke zakelijke doelstellingen te realiseren. En er zijn geen tekenen dat deze ontwikkeling in de voorzienbare toekomst zal afzwakken. Volgens het rapport heeft 33% van alle organisaties ruim de helft van hun workloads in de cloud ondergebracht. Dit percentage zal in de komende 12 tot 18 maanden tot 56% stijgen.

Een divers digitaal landschap

Multi-cloudomgevingen zijn inmiddels uitgegroeid tot de norm. Maar liefst 76% maakt gebruik van twee of meer cloud providers. Maar dat betekent niet dat omgevingen op locatie voorgoed tot het verleden behoren. Want hybride clouds vertegenwoordigen ruim een derde van alle implementaties. Het betekent echter wel dat organisaties nu in een uitgebreider en diverser digitaal landschap werken.

Een uitdagend bedreigingslandschap

Ook het bedreigingslandschap wordt steeds uitgebreider. Geen wonder dus dat cybersecurity een belangrijk punt van zorg blijft. Vrijwel alle respondenten gaven aan dat ze zich op zijn minst gematigde zorgen maakten over de beveiliging van publieke clouds. Bijna een derde deed dit in extreme mate. Toch wordt de lijst van bedreigingen niet door cybercriminelen aangevoerd. Die twijfelachtige eer is voorbehouden aan foutieve configuraties. De complexiteit van het beheer van multi-cloudomgevingen is een van de meest belangrijke struikelblokken.

Security-teams willen deze taak vereenvoudigen. Ze zoeken naar oplossingen die de complexiteit terugdringen, eenvoudig in het gebruik zijn en optimale integratie bieden met andere beveiligingsmechanismen. De meerderheid van de respondenten wil het liefst beschikken over één platform voor cloudbeveiliging met één dashboard waarmee ze alle beleidsregels kunnen instellen die nodig zijn voor consistente en uitgebreide bescherming van data binnen hun uiteenlopende cloudomgevingen. Cybersecurity-professionals moeten het echter met een krap budget stellen. Daarom zijn de kosten het belangrijkste criterium bij beslissingen rond de implementatie van beveiligingsoplossingen. Het lijkt erop dat sommige organisaties nog altijd niet beseffen dat het beveiligen van de cloud van cruciaal belang is om de zakelijke doelstellingen te realiseren die ze met behulp van cloud computing willen bereiken.

Een strategie voor cloudbeveiliging die de complexiteit omarmt

Het bieden van een oplossing voor de uitdagingen die in het ‘2021 Cloud Security Report’ aan bod komen vraagt duidelijk om een strategie die complexiteit omarmt. Organisaties worstelen met een lappendeken aan tools, ongelijksoortige beheerconsoles en sterk uiteenlopende beveiligingsmechanismen die voor slechts één specifiek cloudplatform zijn ontwikkeld.

De Adaptive Cloud Security-oplossingen van Fortinet bieden organisaties de mogelijkheid om deze complexiteit te overbruggen. Deze hecht geïntegreerde, cloud-native oplossingen bieden integraal overzicht en optimale bescherming en grip in combinatie met consistente beveiligingsregels voor de verschillende hybride clouds en multi-cloudomgevingen. Daarmee ontstaat een gemeenschappelijk beveiligingskader dat niet alleen in uniforme beveiliging voorziet, maar ook voor vereenvoudiging zorgt van het beveiligingsbeheer, de compliance-rapportage en de uitwisseling van bedreigingsinformatie. Het staat security-teams daarbij vrij om gebruik te maken van elke beveiligingsoplossing die op hun specifieke behoeften aansluit. Zo kunnen zij erop vertrouwen dat hun data en applicaties in elke cloudomgeving op veilige wijze toegankelijk blijven en hun veerkracht behouden.

De cloud is voor veel organisaties uitgegroeid tot een kerncomponent van hun digitale landschap en een pijler van hun toekomstige succes. Het afstemmen van de zakelijke en security-strategie vormt daarom de sleutel tot het waarborgen van een toekomst waarop je kunt vertrouwen.

 

Lees hier het volledige ‘2021 Cloud Security Report’.

Lees ook
Onderzoek Orange Cyberdefense: Europa zwaartepunt van hacktivisme en opmars cognitieve aanvallen

Onderzoek Orange Cyberdefense: Europa zwaartepunt van hacktivisme en opmars cognitieve aanvallen

Europa is steeds vaker het doelwit van hacktivisme. Dat is een van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Security Navigator 2025’ van cybersecurityspecialist Orange Cyberdefense. Hacktivisten richten daarbij niet alleen technische schade aan, maar proberen ook de publieke opinie te manipuleren.

Exclusieve samenwerking Weidmüller en Orange Cyberdefense voor versterken industriële cybersecurity

Exclusieve samenwerking Weidmüller en Orange Cyberdefense voor versterken industriële cybersecurity

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve samenwerking aan met Weidmüller, specialist in industriële connectiviteit en automatisering. Deze strategische alliantie richt zich op het verbeteren van de cybersecurity en het bieden van gespecialiseerde consultancy

4 op de 10 Nederlanders denkt dat QR-codes een gevaar vormen voor hun digitale veiligheid

4 op de 10 Nederlanders denkt dat QR-codes een gevaar vormen voor hun digitale veiligheid

Hoewel 42% van de Nederlanders van mening is dat QR-codes een gevaar vormen voor hun digitale veiligheid, twijfelt driekwart van de Nederlanders zelden tot nooit of ze een QR-code wel moeten scannen. Dat blijkt uit onderzoek van KnowBe4, aanbieder van security awareness-trainingen, onder 340 Nederlanders naar het gebruik en de perceptie van QR-cod1