Onderzoeker kan verkeerslichten zelf bedienen en verkeerschaos creëren

stoplicht

In de film Die Hard 4, ook bekend als Live Free or Die Hard, is te zien hoe een groep 'terroristische hackers' verkeerslichten kan manipuleren door het systeem hierachter te hacken. Beveiligingsonderzoeker Cesar Cerrudo van IOActive werd hier dusdanig door geïnspireerd dat hij op zoek ging naar een manier om dit in het echte leven te doen. En met succes! Cerrudo is erin geslaagd verkeerslichten in allerlei landen ter wereld te hacken.

De onderzoeker schrijft in een blogpost dat hij verkeerslichten zelf kan manipuleren. Het systeem dat de onderzoeker heeft gekraakt wordt in ieder geval in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en China gebruikt. De stoplichten in deze landen zijn dus in ieder geval kwetsbaar. Naar schatting worden 50.000 kwetsbare apparaten wereldwijd in dit soort verkeersregelsystemen gebruikt.

Vanaf de grond en vanuit de lucht

De onderzoeker wist de hack op twee manieren uit te voeren. De onderzoeker hackte de verkeerslichten vanaf de grond, maar wist dit ook voor elkaar te krijgen met behulp van een drone. Deze drone zorgt ervoor dat een hacker niet eens in de buurt hoeft te zijn van een verkeerslicht om deze te kunnen hacken.

Het wegdek is in veel landen voorzien van magnetische sensoren die zijn bedoeld om te registreren wanneer voertuigen voor het rode licht staan te wachten. De data die deze sensoren verzamelen wordt draadloos via access points en repeaters gecommuniceerd met systemen die de stoplichten regelen. Cerrudo ontdekte echter kwetsbaarheden in deze apparatuur, die hem in staat stellen de apparaten volledig over te nemen.

Valse gegevens doorsturen

Door de apparaten over te nemen kan Cerrudo naar eigen wens valse gegevens naar de verkeersystemen sturen. Dit kan tot een enorme verkeerschaos leiden. Zo kunnen stoplichten waar niemand voor staat te wachten met op groen worden gezet, waardoor op drukke wegen grote vertraging kan ontstaan.

De onderzoeker meldt dat de fabrikant van de kwetsbare apparatuur al in september 2013 voor het probleem is gewaarschuwd en dus actie had kunnen ondernemen. Deze leverancier stelt echter dat de aangetroffen problemen niet kritiek zijn. Klanten zouden daarnaast behoefte hebben aan apparaten die op deze onveilige manier werken, waardoor het probleem niet als beveiligingsprobleem kan worden geclassificeerd. Cerrudo is het hier uiteraard niet mee eens en wijst op de mogelijk gevolgen.

Geen details bekend

Desondanks maakt Cerrudo op dit moment nog geen details over de hack bekend, om te voorkomen dat cybercriminelen de techniek kunnen misbruiken. Wel heeft de onderzoeker alvast aangekondigd de details wel bekend te maken op de Infiltrate 2014 conferentie, die voor over een paar weken op de planning staan. De leverancier heeft dus tot dit evenement de tijd de problemen op te lossen.

Meer over
Lees ook
Nederlanders tieners opgepakt voor hacken Instagram accounts

Nederlanders tieners opgepakt voor hacken Instagram accounts

Twee Nederlanders tieners zijn opgepakt voor het hacken van Instagram accounts. Door deze accounts te kapen wisten de tieners advertentie-inkomsten in handen te krijgen. De NOS meldt dat het om twee tieners van 18 en 19 jaar uit Alblasserdam en Boskoop gaat. Via phishing zouden zij inloggegevens van ruim honderd Instagram gebruikers in handen hebb1

VTech vraagt gebruikers te accepteren dat verstrekte data kan uitlekken

VTech vraagt gebruikers te accepteren dat verstrekte data kan uitlekken

De online winkel van speelgoedfabrikant VTech is weer beschikbaar nadat de winkel twee maanden geleden werd gehackt, waarmee persoonlijke gegevens van 6,4 miljoen mensen werd buitgemaakt, waaronder ruim 100.000 ouders en bijna 125.000 kinderen uit Nederland. Wie gebruik wil maken van de winkel moet echter akkoord gaan met vernieuwde gebruiksvoorwa1

Privé e-mailaccount, huistelefoon en internetverkeer van hoofd Amerikaanse inlichtingendienst gehackt

Privé e-mailaccount, huistelefoon en internetverkeer van hoofd Amerikaanse inlichtingendienst gehackt

Een hacker claimt het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper te hebben gehackt. De aanvaller stelt toegang te hebben gehad tot zowel het persoonlijke e-mailaccount, de huistelefoon als het internetverkeer van Clapper. Dit meldt Motherboard. De hacker stelt telefoongesprekken die voor Clapper waren bedoeld hebben doorgestuurd n1