Onderzoeker publiceert 10 miljoen inloggegevens

password-1433221-m

Een onderzoeker publiceert een databestand met 10 miljoen inloggegevens. Het gaat om accountgegevens die in de afgelopen tien jaar zijn buitgemaakt door hackers en openbaar op internet beschikbaar zijn. Met de actie wil de beveiligingsonderzoeker de ontwikkeling van cybersecurity steunen.

“Deze data is extreem waardevol voor academische- en onderzoeksdoeleinden en de verder ontwikkeling van authentificatiebeveiliging”, legt de security consultant Mark Burnett in een blogpost uit. Burnett stelt dat studenten en onderzoekers regelmatig bij hem aanzoeken voor wachtwoorddata die Burnett in zijn onderzoeken heeft verzameld. Met de gepubliceerde data wil Burnett toch dit soort data beschikbaar stellen voor onderwijs- en onderzoeksdoelstellingen. De inloggegevens zijn afkomstig van een groot aantal bronnen, die allen publiekelijk toegankelijk zijn. Alle data die Burnett publiceert is dus al langer in handen van cybercriminelen.

Domeinnamen verwijderd

Burnett benadrukt dat hij de veiligheid van gebruikers niet in gevaar wil brengen en heeft daarom zoveel mogelijk maatregelen genomen om gebruikers te beschermen. Zo heeft Burnett alle domeinnamen in de lijst verwijderd om misbruik van de inloggegevens te bemoeilijken. De onderzoeker verwacht dat het overgrote merendeel van de wachtwoorden daarnaast verouderd en inmiddels gewijzigd zijn. Desondanks benadrukt Burnett dat gebruikers op de lijst hun wachtwoord zouden moeten wijzigen.

Gebruikers die hun inloggegevens niet op de lijst aantreffen kunnen er overigens niet vanuit gaan dat deze niet zijn gestolen. Het bestand dat Burnett publiceert bevat slechts een kleine selectie van de gestolen inloggegevens die op internet te vinden zijn. Via websites als haveibeenpwned.com kunnen gebruikers controleren of hun inloggegevens op internet zijn gepubliceerd.

Lees ook
Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Organisaties die een succesvolle strategie voor cybersecurity of databescherming willen, hebben daarvoor gedegen processen voor interne communicatie en samenwerking nodig. Met name de dynamiek tussen de CIO en CISO kan van invloed zijn op de besluitvorming voor de korte en lange termijn.

HSD Jaarverslag 2023

HSD Jaarverslag 2023

Het Security Delta (HSD) ecosysteem floreert en vierde in 2023 haar 10-jarig jubileum. Terugkijkend op afgelopen jaar, kunnen we stellen dat HSD Office weer heeft gepresteerd. Met en via partners is maatschappelijke en economische waarde gecreëerd.

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

Logischer is de qREMS-gecertificeerde Dienst voor aangetekend E-mailen van SecuMailer. Secumailer garandeert om te beginnen dat een bericht wordt bezorgd en onderweg niet kan worden gemanipuleerd. Daarnaast is er voor elke mail een ontvangstrapport.