Onderzoeker treft paspoorten, encryptiesleutels en wachtwoorden aan op P2P-netwerk
Een forse hoeveelheid vertrouwelijke documenten dwaalt rond op P2P-netwerken die gebruik maken van het Edonkey2000-protocol. Het gaat hierbij om scans van paspoorten, encryptiesleutels, wachtwoorden en patiëntgegevens. Dit meldt de Nederlandse beveiligingsonderzoeker Jeroen van Beek aan De Correspondent.
Van Beek schreef een eigen softwareprogramma om zijn onderzoek uit te kunnen voeren. Dit softwarepakket brengt de inhoud van openbare mappen in kaart die alleen toegankelijk zijn voor gebruikers van het P2P-netwerk. Het gaat hierbij om mappen die worden gebruikt om bestanden te delen met andere P2P-gebruikers. Soms komen in deze map echter per ongeluk ook persoonlijke bestanden terecht, die vervolgens door andere gebruikers kunnen worden gedownload.
Paspoorten
De applicatie van Van Beek filterde de gevonden content op specifieke zoekwoorden om persoonlijke documenten op te sporen. In totaal trof de onderzoeker 3.895 verschillende persoonlijke documenten aan op het netwerk. De onderzoeker ging onder andere op zoek naar paspoorten. Hiervan wist hij 1.207 scans op te sporen.
Naast scans van paspoorten zijn echter ook allerlei andere persoonlijke gegevens op het P2P-netwerk te vinden. Denk hierbij aan administratieve documenten van gebruikers, maar ook aan encryptiesleutels en certificaten. Deze laatste categorie is overigens ook gelijk de meest voorkomende persoonlijke data op het P2P-netwerk. In totaal spoorde Van Beek 2.322 bestanden met encryptiesleutels of certificaten op.
Nederlandse data
Onder de 3.895 aangetroffen bestanden met persoonlijke data bevindt zich ook data van Nederlanders. In totaal zouden 159 bestanden van Nederlandse gebruikers afkomstig zijn.
Meer over
Lees ook
Snoopwall helpt Android-gebruikers de rechten van individuele apps in te perken
Een nieuwe app stelt Android-gebruikers in staat het gedrag en de rechten van geïnstalleerde apps nauwlettend in de gaten te houden. De app helpt gebruikers te ontdekken welke apps opvallend veel informatie over hen verzamelen en doorsturen. De app heet Snoopwall. Snoopwall is bedoeld om gebruikers een extra beveiligingslaag te geven. De software1
Secure Pro Keyboard versleutelt draadloze verbinding met computer
Wie met gevoelige documenten werkt moet goed op zijn beveiliging letten. Alleen een virusscanner installeren is niet voldoende. Een keylogger, een oplossing die de toetsaanslagen op een machine registreert, is bijvoorbeeld beschikbaar in zowel een softwarematige als hardwarematige variant. De hardwarematige variant wordt door antivirussoftware nie1
Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens
Een voormalig medewerker van de Chinese PayPal-concurrent Alipay heeft 20 GB aan klantgegevens doorverkocht aan e-commercebedrijven. Het zou gaan om telefoonnummers, huisadressen, e-mailadressen en aankopen van klanten van Alipay. China Daily meldt dat de ex-medewerker de klantgegevens zelf heeft gestolen bij het bedrijf. De man zou vervolgens hu1