‘Ook bij Android- apps en malware: het is Corona wat de klok slaat’

android

Bitdefender doet doorlopend onderzoek naar dreigingen. Momenteel besteden ze daarbij veel aandacht voor dreigingen die munt willen slaan uit de Coronacrisis. De onderzoekers hebben geconstateerd dat Android-app ontwikkelaars en hackers een slag slaan met de corona pandemie. 

Op basis van data uit de Google Play Store en marktplaatsen van derden hebben zij geconstateerd dat Android app-ontwikkelaars - zowel voor legitieme apps als voor malware-vehikels - dankbaar gebruikmaken van alle aandacht voor de Corona-pandemie. Een dergelijke referentie stimuleert het aantal downloads, voor zowel nieuwe, als bestaande apps. Deze laatste categorie probeert bijvoorbeeld door een verandering in de naamgeving de zichtbaarheid in de app-winkels te vergroten, doordat searches op het woord ‘Corona’ ook deze apps als resultaat laten zien. Google nam hiertegen overigens al snel maatregelen. 

Tussen 1 januari 2020 en 17 maart 2020 telde Bitdefender al 579 Android-applicaties waarbij een naam refereerde aan COVID-19 en/ of Corona. Hiervan bleken 560 applicaties schoon, 9 bleken Trojans te bevatten en 10 konden als riskware worden aangemerkt. Android-gebruikers bleken erg geïnteresseerd in medische applicaties in de Google Play Store. Het aantal door Bitdefender gescande medische apps nam in de eerste twee weken van maart met 35% toe in vergelijking met februari.

In de marktplaatsen van derden bleken apps soms gebundeld met agressieve adware, Trojans of malware met de bedoeling om gebruikers geld afhandig te maken. Ook werd ingespeeld op de angst voor Corona via phishing-mails om mensen malware-bevattende apps handmatig te laten downloaden.