Opsporingsinstanties plaatsten twee keer zoveel taps bij XS4ALL

spionage

Opsporingsinstanties blijken bij de telecomprovider XS4ALL aanzienlijk meer taps te hebben geplaatst. Veertig telefoontaps werden in 2013 bij XS4ALL geplaatst. Dit is bijna twee keer zoveel als in 2012.

Dit heeft XS4ALL zelf bekend gemaakt in het Transparantierapport 2013. De taps zijn geplaatst door allerlei verschillende overheidsdiensten, die door de telecomprovider als opsporingsinstanties worden gezien. Denk hierbij aan de Nederlandse politie, maar ook aan de FIOD. Hoeveel taps door inlichtingendiensten zoals de AIVD zijn geplaatst is niet bekend gemaakt.

Naast telefoontaps hebben opsporingsinstanties bij XS4ALL ook internettaps geplaatst, waarbij het dataverkeer van een verdachte wordt onderschept en opgeslagen. Daarnaast is ook het e-mailverkeer van een XS4ALL-klant afgeluisterd via de provider. Opsporingsinstanties kunnen niet alleen taps plaatsen, maar ook informatieverzoeken indienen bij providers om persoonlijke informatie van klanten te achterhalen. Dit soort verzoeken werden 68 keer door XS4ALL gehonoreerd.

Meer over
Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701