Overeenstemming over Europese meldplicht datalekken

Europese politici hebben overeenstemming bereikt over een Europese meldplicht datalekken. Internetbedrijven en aanbieders van kritieke infrastructuur moeten zware cyberaanvallen en datalekken gaan melden bij nationale overheden. Wie dit niet doet krijgt een boete opgelegd.

Dit meldt Reuters. “Het internet is niet gebonden aan grenzen. Een probleem in één land kan dan ook effect hebben op andere landen. Dit is de reden dat EU-brede cybersecurity oplossingen nodig zijn. Deze overeenkomst is een belangrijke stap in deze richting”, zegt Andrus Ansip, Europees commissaris voor Digitale Eengemaakte Markt.

De wetgeving gaat gelden voor ook gelden voor internetreuzen zoals Amazon, eBay en Google. Deze partijen protesteerden eerder nog tegen de komst van de Europese meldplicht datalekken. Reuters meldt dat Facebook uitgezonderd wordt van de wetgeving. Daarnaast geldt de meldplicht ook voor beheerders van kritieke infrastructuur. Deze zullen met het oog op de aard van hun activiteiten aan strengere regels moeten voldoen dat internetbedrijven.

Meer over
Lees ook
Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.