Phishingaanval uit naam van de Rijksoverheid

phishing2

De Nederlandse overheid waarschuwt voor een phishingaanval die uit naam van de Rijksoverheid wordt verzonden. Ontvangers worden naar phishingwebsites gelokt, waar cybercriminelen hen proberen te overtuigen gegevens voor internetbankieren af te staan.

De waarschuwing is uitgezonden via Waarschuwingsdienst, een dienst waarmee de overheid burgers kan waarschuwen voor dreigingen. De e-mail heeft de afzender 'RIJKSOVERHEID' en lijkt verzonden van het e-mailadres beveiligdeupdate@rijksoverheid.nl. De onderwerpregel van de e-mail luidt: 'Let op! Voorkom non-actiefzetting van uw account'

Account op non-actief

Cybercriminelen waarschuwen doelwitten in de e-mail dat hun account voor internetbankieren binnenkort op non-actief wordt gezet. De e-mail lijkt ontvangers door te verwijzen naar websites van Nederlandse banken. In werkelijkheid zijn deze websites nep en gaat het om phishingsites. Op dit moment worden de banken ING, SNS Bank en Rabobank in de e-mail genoemd. Waarschuwingsdienst waarschuwt echter ook voor andere varianten van de e-mail waarin wellicht andere banken worden genoemd.

Wie de e-mail ontvangt doet er dus verstandig aan niet op eventuele links te klikken en in ieder geval geen gegevens in te vullen op deze websites. De e-mail kan het best zo snel mogelijk worden verwijderd.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.