Phishingbende verschijnt vandaag voor de rechter
Een bende oplichters moet vandaag voor de rechter in Haarlem verschijnen. De groep bestaat uit 24 verdachten die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben schuldig gemaakt aan phishing, fraude en witwassen. Voor de zaak zijn 11 zittingsdagen uitgetrokken.
De oplichtersbende zou zich op grote schaal hebben schuldig gemaakt aan phishing. De organisatie zou zogenaamde 'katvangers' hebben geronseld. Dit zijn mensen die hun bankrekening tegen betaling beschikbaar stellen aan de bende, zodat gestolen geld kan worden overgeboekt en opgenomen. Daarnaast zouden bedrijven zijn opgezet waarmee voor hetzelfde doeleinde bankrekeningen werden geopend.
Verdachten
De hoofdverdachte in de zaak is een 32-jarige man uit Purmerend. Deze verdachte zou aan het hoofd hebben gestaan van de oplichtersbende. Hij zou zijn ondersteund door een 36-jarige man uit Zaanstad. De bende is volgens het OM tussen 2008 en 2009 actief geweest en zou in totaal zo'n 800.000 euro hebben buitgemaakt.
In totaal moeten 24 verdachten voor de rechter verschijnen. De groep bestaat vermoedelijk echter uit meer mensen. Het OM zou ruim 40 personen hebben onderzocht. Tegen een deel van deze groep is de zaak geseponeerd of afgedaan met een boete.
Bron: AD
Meer over
Lees ook
Proofpoint: online oplichting met thema romantiek stijgt
pEr hangt niet alleen liefde in de lucht. Ook het aantal online fraudegevallen met een romantisch thema nemen toe, zeker in aanloop naar Valentijnsdag. Cybercriminelen doen zich voor als - in de meeste gevallen - een rijk persoon die naar liefde zoekt
Proofpoint: fraude met belasting als onderwerp is populair
“Fraude met belasting als onderwerp is al langere tijd populair. Proofpoint ziet meestal een toename van aanvallen met dit thema in aanloop naar het moment waarop de jaarlijkse belastingaangiften worden gedaan”
Toename van malware, fraude en phishingaanvallen met feestdagen als thema
Proofpoint ziet een toename van aanvallen met feestdagen als thema, gericht op het verspreiden van malware, fraude en phishingcampagnes om vertrouwelijke gegevens te bemachtigen.