Phishingmails zijn steeds geloofwaardiger
De kwaliteit van phishingmails wordt steeds beter. Steeds vaker zijn phishingmails voorzien van het logo van een bedrijf en zijn foutloos geformuleerd. In sommige gevallen wordt zelfs de naam van een bestaande medewerker van een bedrijf in de e-mail gebruikt. Dit maakt het steeds moeilijker phishingmailtjes te onderscheiden van legitieme e-mailberichten.
"Eerder werden veel mails verstuurd zogenaamd vanuit financiële instellingen", zegt Rob van Bree van de Nationale Politie tegenover NOS. "Inmiddels gebeurt dat ook vanuit andere bedrijven."
Tonnen schade
Intrum Justitie is één van de bedrijven waarvan de naam en het logo door cybercriminelen in phishingmailtjes wordt misbruikt. Dit kost het bedrijf tonnen. "Op piekdagen moeten we vier of vijf extra mensen inhuren om de vele vragen die binnenkomen te beantwoorden. Daarnaast wordt onze goeie naam misbruikt. We hebben het hier over tonnen schade”, zegt Rick Terra, directeur van Intrum Justitia, tegenover de publieke omroep.
De naam en reputatie van bedrijven worden overigens niet alleen gebruikt voor phishing, maar ook voor de verspreiding van malware. Door zich voor te doen als een legitiem bedrijf proberen cybercriminelen nietsvermoedende gebruikers te overtuigen een bijlage te openen, waarna hun machine wordt besmet met malware.
‘Zorg dat je beveiliging op orde is’
De Nationale Politie stelt extra aandacht te besteden aan cybercrime, maar benadrukt dat ook burgers en bedrijven een belangrijke rol spelen in het voorkomen hiervan. De Nationale Politie adviseert altijd te zorgen dat de beveiliging op machines up-to-date is en nooit zo maar e-mails of bestanden te openen zonder eerst de herkomst te controleren.
Meer over
Lees ook
Interne e-mails populairst bij phishers
Onderzoek van KnowBe4 toont aan dat HR- en IT-gerelateerde e-mails goed zijn voor 60% van de aangeklikte phishingpogingen Uit nieuw onderzoek van KnowBe4 blijkt dat phishingaanvallen steeds vaker vermomd zijn als interne communicatie, vooral vanuit HR of IT. In ruim 60% van de gevallen trapten medewerkers in e-mails die intern leken te zijn.1
Phishing kit CoGUI richt zich op Japanse bedrijven voor financieel gewin
Japanse autoriteiten hebben onlangs details gepubliceerd over een toename van phishingactiviteit gericht op financiële organisaties. Het doel van de dreigingsactoren is om toegang te krijgen tot de accounts van slachtoffers voor financieel gewin, en in de meeste gevallen om illegale winsten te gebruiken om Chinese aandelen te kopen.
Proofpoint: door overheid gesponsorde actoren gebruiken ClickFix
Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint delen nieuwe inzichten rondom social engineeringstecniek ClickFix. Uit de laatste bevindingen blijkt dat de overheid actoren sponsort bij het inzetten van deze aanvalsmethode