Plasterk: 'De AIVD heeft geen toegang tot systemen van telecomproviders'

rp_spionage.png

Nederlandse inlichtingendiensten hebben altijd toestemming nodig van de minister van Binnenlandse Zaken of Defensie indien zij iemand willen afluisteren. De AIVD heeft dan ook geen toegang tot de systemen van providers. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk gezegd in de Tweede Kamer.

Plasterk benadrukt dat burgers die bellen met iemand in het buitenland wel afgeluisterd kunnen worden. De inlichtingendiensten in dit land hoeven zich immers niet aan de Nederlandse wet te houden en kunnen dus wel toegang hebben tot providers in die specifieke land. Via buitenlandse providers kunnen Nederlandse burgers dan ook wel worden geluisterd door buitenlandse inlichtingendiensten.

Toegang tot netwerk van Vodafone

Onlangs werd bekend dat Vodafone van verschillende buitenlandse overheden het verzoek heeft gekregen inlichtingendiensten toegang te geven tot haar netwerk. De SP had Plasterk gevraagd om een garantie dat Nederlanders niet via deze weg worden afgeluisterd door buitenlandse overheden. Deze garantie kan Plasterk echter niet geven. Plasterk benadrukt dat hij niet gaat over buitenlandse overheden en dus ook geen inzicht heeft in de werkwijze van buitenlandse inlichtingendiensten.

Het ontbreken van deze garantie is natuurlijk een risico. Ook de Nederlandse overheid maakt namelijk gebruik van het netwerk van Vodafone. Plasterk stelt zelf een speciale beveiligde telefoon tot zijn beschikking te hebben voor vertrouwelijke gesprekken die niet mogen uitlekken.

Lees ook
SCOS Training trainingen in Amsterdam/Hoofddorp

SCOS Training trainingen in Amsterdam/Hoofddorp

Als Wireshark University Certified Training Partner, sponsor van de Wireshark Foundation en de SharkFest Europe, organiseert SCOS Training de onderstaande trainingen in Amsterdam/Hoofddorp.

Allegro Netwerk Multimeter gaat draadloos

Allegro Netwerk Multimeter gaat draadloos

Netwerkanalyse en troubleshooting specialist Allegro Packets heeft een software update uitgebracht die de mogelijkheden van de Allegro Network Multimeter uitbreidt. Met de 4.0 firmware update kunnen gebruikers bekabeld netwerkverkeer meten en draadloze WiFi-netwerken analyseren door gebruik te maken van een aparte USB WiFi capture adapter voor de1

Radboud monitort netwerk ongelimiteerd en vendor-onafhankelijk met WhatsUp Gold

Radboud monitort netwerk ongelimiteerd en vendor-onafhankelijk met WhatsUp Gold

Duizenden studenten die op één locatie wifi gebruiken, bedreigingen vanuit buitenaf, switches die onder stress staan... Het zijn slechts enkele verschillende uitdagingen uit de dagelijkse praktijk bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Monitoring is belangrijker dan ooit