Plasterk: 'De AIVD heeft geen toegang tot systemen van telecomproviders'

rp_spionage.png

Nederlandse inlichtingendiensten hebben altijd toestemming nodig van de minister van Binnenlandse Zaken of Defensie indien zij iemand willen afluisteren. De AIVD heeft dan ook geen toegang tot de systemen van providers. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk gezegd in de Tweede Kamer.

Plasterk benadrukt dat burgers die bellen met iemand in het buitenland wel afgeluisterd kunnen worden. De inlichtingendiensten in dit land hoeven zich immers niet aan de Nederlandse wet te houden en kunnen dus wel toegang hebben tot providers in die specifieke land. Via buitenlandse providers kunnen Nederlandse burgers dan ook wel worden geluisterd door buitenlandse inlichtingendiensten.

Toegang tot netwerk van Vodafone

Onlangs werd bekend dat Vodafone van verschillende buitenlandse overheden het verzoek heeft gekregen inlichtingendiensten toegang te geven tot haar netwerk. De SP had Plasterk gevraagd om een garantie dat Nederlanders niet via deze weg worden afgeluisterd door buitenlandse overheden. Deze garantie kan Plasterk echter niet geven. Plasterk benadrukt dat hij niet gaat over buitenlandse overheden en dus ook geen inzicht heeft in de werkwijze van buitenlandse inlichtingendiensten.

Het ontbreken van deze garantie is natuurlijk een risico. Ook de Nederlandse overheid maakt namelijk gebruik van het netwerk van Vodafone. Plasterk stelt zelf een speciale beveiligde telefoon tot zijn beschikking te hebben voor vertrouwelijke gesprekken die niet mogen uitlekken.

Lees ook
i-Vertix IT Network Monitor: Alternatief voor PRTG

i-Vertix IT Network Monitor: Alternatief voor PRTG

Voor bedrijven die op zoek zijn naar een krachtig, betrouwbaar en kosteneffectief alternatief voor PRTG Network Monitor, biedt i-Vertix IT Network Monitor een oplossing die niet alleen de basisfunctionaliteiten van netwerkmonitoring dekt, maar ook flexibiliteit, eenvoud en geavanceerde analytische mogelijkheden biedt.

ESET Research ontdekt WolfsBane - Linux cyberspionage backdoor

ESET Research ontdekt WolfsBane - Linux cyberspionage backdoor

ESET-onderzoekers hebben meerdere samples van een Linux backdoor geïdentificeerd, die ze WolfsBane hebben genoemd en met een hoge mate van betrouwbaarheid toeschrijven aan Gelsemium, een aan China gelieerde groep voor geavanceerde aanhoudende dreigingen (APT).

Voldemort threat update: het onderzoek dat niet genoemd mag worden

Voldemort threat update: het onderzoek dat niet genoemd mag worden

Naar aanleiding van het Voldemort malware threat research van 30 augustus delen analisten van Proofpoint nu nieuwe inzichten. De onderzoekers kunnen inmiddels de Voldemortcampagne toeschrijven aan een dreigingsgroep, namelijk de Chinese dreigingsgroep TA415. Deze groep is ook bekend als APT41 en Brass Typhoon.