Platforms voor contentcreatie worden misbruikt om phishing-aanvallen uit te voeren

Barracuda-400300

 

Onderzoekers van Barracuda hebben phishing-aanvallen ontdekt die misbruik maken van platforms voor contentcreatie en collaboration die veel worden gebruikt door scholen, grafisch ontwerpers en bedrijven. De contentcreatieplatforms hebben wereldwijd miljoenen gebruikers. De onderzoekers ontdekten dat aanvallers e-mails versturen vanaf deze platforms, met legitiem ogende posts, designs en documenten, maar met daarin phishing links. Deze waren vermomd als links om bestanden te delen.

Gebruikers die op de links klikken, worden doorgestuurd naar frauduleuze inlogpagina's of andere misleidende sites, met als doel gevoelige informatie te stelen, zoals logingegevens en persoonlijke gegevens. In één voorbeeld dat de onderzoekers aantroffen wordt een platform gebruikt om voicemail phishing links te hosten.

“Uit de toename van phishing-aanvallen waarbij gebruik wordt gemaakt van vertrouwde platforms voor contentcreatie en samenwerking blijkt een verschuiving is in de tactieken van cybercriminelen richting het misbruiken van populaire en gerenommeerde online communities om aanvallen uit te voeren, detectie te omzeilen en het vertrouwen dat gebruikers in dergelijke platforms hebben uit te buiten”, zegt Saravanan Govindarajan, Manager Threat Analysis bij Barracuda. “Het is van erg belangrijk dat zowel eindgebruikers als organisaties waakzaam te blijven en ervoor zorgen dat ze robuuste securitymaatregelen hebben die evoluerende dreigingen kunnen detecteren en zich daaraan kunnen aanpassen.” 

Het nieuwe onderzoek is het nieuwste in een reeks recente rapporten op basis van Barracuda detectiegegevens en informatie over dreigingen, die laten zien hoe de aanvallers achter e-maildreigingen hun tools en technieken continu verbeteren om hun kans op succes te vergroten en te voorkomen dat ze worden gedetecteerd en geblokkeerd door geavanceerde securitytools. 

Voorbeelden zijn onder andere aanvallers die QR-codes, populaire webmailservices en URL-verkorters gebruiken, en aanvallen die proberen om grote hoeveelheden data weg te sluizen via geavanceerde infostealers. 

Om zich te beschermen tegen dergelijke bedreigingen raadt Barracuda ontvangers van e-mails aan voorzichtig te zijn bij het klikken op links in ongevraagde e-mails of in berichten van onbekende afzenders. Andere potentiële waarschuwingssignalen zijn verdachte calls-to-action en onverwachte of vreemde links, zoals een service die niet wordt aangeboden door Microsoft, maar die wel om een Microsoft-login vraagt. 

E-mailsecurityoplossingen met meerlaagse detectie op basis van AI en machine learning kunnen helpen voorkomen dat dit soort aanvallen de inbox van gebruikers bereiken.  

Meer informatie is te vinden in deze blog: https://blog.barracuda.com/2024/09/12/content-creation-platforms-phishing-attacks.

 

Meer over
Lees ook
Phishingaanval uit naam van de Rijksoverheid

Phishingaanval uit naam van de Rijksoverheid

De Nederlandse overheid waarschuwt voor een phishingaanval die uit naam van de Rijksoverheid wordt verzonden. Ontvangers worden naar phishingwebsites gelokt, waar cybercriminelen hen proberen te overtuigen gegevens voor internetbankieren af te staan. De waarschuwing is uitgezonden via Waarschuwingsdienst, een dienst waarmee de overheid burgers kan1

'Bedrijven ontdekken kwetsbaarheden steeds sneller'

'Bedrijven ontdekken kwetsbaarheden steeds sneller'

Bedrijven hebben steeds minder tijd nodig om kwetsbaarheden in hun IT-systemen op te sporen. Desondanks is er wel ruimte voor verbetering. Bijna tweederde van de bedrijven spoort deze beveiligingsgaten namelijk niet zelf op, maar ontdekt deze op alternatieve wijze. Zo worden kwetsbaarheden bijvoorbeeld door ethische hackers gemeld. Dit blijkt uit1

80% van financiële phishingaanvallen in Nederland misbruikt naam van bank

80% van financiële phishingaanvallen in Nederland misbruikt naam van bank

Cybercriminelen richten zich in toenemende mate op het leegroven van bankrekeningen en doen steeds meer moeite om gebruiksinformatie te achterhalen. De hackers creëren namaaksites die sprekend lijken op de websites van financiële organisaties. In 2013 leunde wereldwijd 31,5% van de phishingaanvallen op de merknamen van toonaangevende banken, onlin1