Politie rolt bende op die miljoen euro stal via phishing
De Nederlandse politie heeft vier mannen en een vrouw opgepakt voor oplichting en witwassen. De groep zou via phishing ongeveer een miljoen euro hebben gestolen van bankrekeningen van rekeninghouders. In een poging dit geld te witwassen werden van het geld auto’s gekocht, die vervolgens direct weer werden doorverkocht.
De politie meldt dat de criminelen phishingmailtjes verstuurden waarin rekenhouders werden gevraagd op een link te klikken en bankgegevens achter te laten. Aan de hand van deze gegevens werden slachtoffers met veel geld op hun rekening geselecteerd. Met deze slachtoffers werd contact opgenomen door een verdachte, die zich voordeed als bankmedewerker. Met het verhaal dat gegevens moesten worden geüpdatet werden rekeninghouders gevraagd inloggegevens te overhandigen.
Katvanger
De politie vermoedt dat tijdens zo’n telefoongesprek andere verdachten inlogden op de internetbankieromgeving van slachtoffers. Vanuit deze omgeving werden grote bedragen direct overgemaakt aan een autoverkoper, particulier of garagebedrijf. Op het moment van overboeking zou bij de autoverkoper al een ‘katvanger’ klaar hebben gestaan, die de auto meekreeg zodra het geld was ontvangen. Dit voertuig werd in veel gevallen direct weer doorverkocht, regelmatig voor verkoopprijzen die opvallend lager waren dan de aanschafprijzen.
De vijf verdachten zijn aangehouden tijdens huiszoekingen in Amsterdam en Hoogvliet. Hierbij zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen, waaronder computers, mobiele telefoons en USB-sticks. In één van de woningen zijn daarnaast ‘belinstructies’ aangetroffen voor contact met slachtoffers. De rechter-commissaris heeft donderdag 18 juni besloten dat de voorlopige hechtenis van de vijf verdachten met 14 dagen wordt verlengd.
Meer over
Lees ook
Black Friday: een gewaarschuwd mens telt voor twee
De Black Friday shopgekte is weer van start. Dit is voor veel mensen de aftrap van het winkelseizoen voor de feestdagen. Consumentenorganisaties waarschuwen voor webshops, zoals Temu, in verband met mogelijke privacy schendingen.
Cybercriminelen gebruiken foto’s van huizen om ‘sextortion’ e-mails te personaliseren
Uit een recent onderzoek van Barracuda blijkt dat cyberaanvallers namen, adressen en foto’s van de huizen van slachtoffers gebruiken om ‘sextortion’-aanvallen persoonlijker te maken. Zo proberen deze aanvallers de druk op hun slachtoffers op te voeren. Onderzoekers zagen ook dat de afpersingseisen inmiddels variëren
Cybercriminelen doen zich voor als OpenAI in een grootschalige phishing aanval
Onderzoekers van Barracuda hebben een grootschalige OpenAI-imitatiecampagne ontdekt, gericht op bedrijven over de hele wereld. Daarbij deden de aanvallers zich voor als OpenAI – het bedrijf achter onder andere ChatGPT – in een urgent e-mailbericht waarin de ontvangers werd gevraagd om betalingsgegevens bij te werken voor een maandelijks abonnement.