Proofpoint Voice of the CISO 2021-rapport: twee op de drie CISO's niet voorbereid op cyberaanvallen
- CISO's zijn op hun hoede voor uiteenlopende bedreigingen. 56% van de ondervraagde Nederlandse CISO's denkt dat zijn of haar organisatie de komende twaalf maanden risico loopt op een cyberaanval met een directe impact op de bedrijfsvoering. Gevraagd naar de soorten aanvallen die de CISO’s verwachten, kwamen supply chain-aanvallen met 34% op de eerste plaats. Daarna volgden Business Email Compromise (29%) en Cloud Account Compromise (Office 365- of Google-accounts die worden gecompromitteerd, 28%). Hoewel ransomware de laatste tijd de krantenkoppen domineert, staat het op de zevende plaats met 23%. Insider threats sluiten de lijst af met 19%.
- De cyberparaatheid van organisaties is nog steeds zorgwekkend. Meer dan een jaar nadat de pandemie het bedreigingslandschap voorgoed heeft veranderd, is 81% van de Nederlandse CISO's van mening dat zijn of haar organisatie niet is voorbereid op een gerichte cyberaanval in 2021 - het hoogste percentage van alle landen. Het cyberrisico neemt ook toe: 46% van de CISO's maakt zich meer zorgen over de gevolgen van een cyberaanval in 2021 dan in 2020.
- Bewustwording van gebruikers leidt niet altijd tot gedragsverandering. 55% van de respondenten in het onderzoek denkt dat werknemers hun rol begrijpen in het beschermen van hun organisatie tegen cyberdreigingen. Toch beschouwt 46% van de Nederlandse CISO's menselijke fouten nog steeds als de grootste cyberkwetsbaarheid van hun organisatie. Nederlandse CISO's noemden het klikken op een schadelijke link of het downloaden van een gecompromitteerd bestand, het opzettelijk lekken van data en het gebruik van ongeautoriseerde apparaten, tools en applicaties, als de voornaamste manieren waarop werknemers hun bedrijf in gevaar brengen.
- Langdurige hybride werkomgevingen vormen een nieuwe uitdaging voor CISO's. 46% van de Nederlandse CISO's is het ermee eens dat werken op afstand zijn of haar organisatie kwetsbaarder heeft gemaakt voor gerichte cyberaanvallen. 53% zegt een toename van gerichte aanvallen te hebben gezien in de afgelopen twaalf maanden.
- Aanvallen met een hoog risico en een hoog rendement zullen de komende twee jaar waarschijnlijk veel voorkomen. 53% van de Nederlandse CISO's denkt dat cybercriminaliteit nog winstgevender zal worden voor aanvallers, terwijl 54% denkt dat het risicovoller zal worden voor cybercriminelen.
- CISO's zullen hun cybersecurity-strategie aanpassen om de voorsprong te behouden. Over het algemeen verwacht de meerderheid van de CISO's wereldwijd dat hun budget voor cybersecurity de komende twee jaar met 11% of meer zal toenemen. Daarnaast denkt 62% van de Nederlandse CISO's dat ze in 2023 beter bestand zullen zijn tegen cyberaanvallen en dat ze daar sneller van zullen herstellen. De top drie prioriteiten voor Nederlandse CISO's in de komende twee jaar zijn: het verbeteren van de belangrijkste security-controles (36%), het aanpakken van leveranciersrisico's (34%) en het verhogen van het cybersecurity-bewustzijn van werknemers (32%).
- In 2020 is de rol van de CISO belangrijker geworden en zijn de verwachtingen vanuit de business hoger geworden. 45% van de Nederlandse CISO's is het ermee eens dat de verwachtingen ten aanzien van hun functie buitensporig zijn. Gebrekkige steun vanuit de directiekamer blijft een probleem: slechts 21% van de Nederlandse CISO's is het eens met de opvatting dat de directie het met hem of haar eens is over cybersecurity-vraagstukken.
Meer over
Lees ook
'39% van de gebruikers heeft maatregelen genomen tegen Heartbleed-bug'
De Heartbleed-bug heeft tot veel ongerust geleid. Desondanks blijkt nog niet eens de helft van alle Amerikaanse internetgebruikers (39%) maatregelen te hebben genomen om zijn online accounts te beschermen. Dit blijkt uit onderzoek van Pew Research, dat 1.500 Amerikanen ondervroeg over hun reactie op het OpenSSL-lek. Heartbleed is een ernstige kwet1
IOActive: 'Beveiliging SATCOM-terminals is zo lek als mandje'
De beveiliging van satelliet communicatie (SATCOM) laat te wensen over. Een groep beveiligingsspecialisten van IOActive heeft een lijst samengesteld van kwetsbaarheden in de meest gebruikte Inmarsat en Iridium SATCOM-terminals. De lijst is gepubliceerd in de whitepaper 'A Wake-up Call for SATCOM Security'. "De kwetsbaarheden bestaan onder andere u1
Nieuwe stichting moet cybercrime gaan bestrijden
De Secure Domain Foundation (SDF) is een nieuwe non-profit organisaties die cybercrime gaat identificeren en voorkomen. Het initiatief wordt gesteund door meerdere beveiligingsbedrijven, Facebook en het Amerikaanse telecombedrijf Verizon. De stichting is opgericht op beveiligingsonderzoeker Chris Davis, verantwoordelijk voor het uit de lucht halen1