Ransomware is grootste bron van zorgen

malware

Ransomware blijft de grootste bron van zorgen voor IT security professionals. Bijna 46% van de organisaties heeft in de afgelopen twaalf maanden met een ransomware uitbraak te maken gehad. In meer dan de helft van de gevallen werden hierbij meer dan vijf apparaten getroffen.

Dit blijkt uit onderzoek van Enterprise Strategy Group in opdracht van beveiligingsbedrijf Cylance onder 300 IT security professionals. Van de bedrijven die in de afgelopen twaalf maanden door ransomware zijn getroffen, geeft 60% aan meerdere malen met dezelfde ransomware te maken te hebben gehad. 12% van de getroffen bedrijven geeft aan het geëiste losgeld te hebben betaald in een poging systemen en data weer toegankelijk te maken.

Bekende en onbekende malware

35% van de respondenten noemt bekende malware de bedreiging waar zij in de laatste twee jaar het vaakst mee te maken hebben gehad. 29% stelt juist het meest geconfronteerd te worden met onbekende malware, waarvoor nog geen malware-signature beschikbaar is.

44% noemt onbekende malware de grootste bedreiging voor endpoints binnen het bedrijf. De grootste impact van gecompromitteerde endpoints is volgens respondenten een onderbreking van de bedrijfsvoering (32%), verminderde productiviteit van kenniswerkers (31%) en vertraging van andere IT-projecten (28%).

82% is bezorgd over staatshackers

IT security professionals maken zich het meeste zorgen over de dreiging die uitgaat van cybercriminelen (90%), gevolgd door staatshackers (82%), hacktivisten (79%) en insiders (78%). Machine learning wordt het vaakst ingezet als beveiligingsmaatregel om dergelijke aanvallers buiten de deur te houden. 47% van de respondenten zet deze technologie momenteel in, terwijl 23% testen hiermee uitvoert. Tweederde van de respondenten geeft aan dat machine learning zowel nieuwe als onbekende malware gedetecteerd die andere endpoint security oplossingen weet te omzeilen. 25% stelt machine learning in te zetten om de productiviteit te vergroten.

Lees ook
KnowBe4 introduceert nieuwe PhishER Plus Threat Intel-functie

KnowBe4 introduceert nieuwe PhishER Plus Threat Intel-functie

KnowBe4 introduceert PhishER Plus Threat Intel, een nieuwe functie die websitereputatiegegevens van Webroot rechtstreeks in PhishER Plus-console integreert. Deze integratie maakt snellere, geautomatiseerde detectie en reactie op webgebaseerde dreigingen mogelijk.

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

WatchGuard: malware gericht op endpoints stijgt explosief

Ondanks dat het totale aantal netwerkdetecties van malware in het afgelopen kwartaal bijna gehalveerd is ten opzichte van het vorige kwartaal, is het aantal detecties van malware gericht op endpoints met 82% gestegen.

Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet maakt de bevindingen uit het 2024 Cloud Security Report bekend. In het rapport wordt beschreven wat de problemen zijn die organisaties hebben met de beveiliging van hun cloudomgevingen.