Ransomware Reveton breidt activiteiten uit van gijzeling naar diefstal

Reveton is een vorm van ransomware die ook wel bekend staat als het 'politievirus'. De malware heeft een update gekregen waardoor deze niet langer alleen computers in gijzeling neemt, maar ook wachtwoorden en bankgegevens probeert te stelen.

De ransomware stelt dat het slachtoffer een misdrijf heeft begaan en claimt eigendom te zijn van een politiekorps. Dit korps zou de PC van het slachtoffer hebben vergrendeld. Door een boete te betalen kunnen slachtoffers hun PC weer ontgrendelen. In werkelijkheid hebben politiekorpsen echter niets met de malware te maken. Aan deze werkwijze heeft de malware dan ook zijn naam politievirus te danken.

Update met nieuwe mogelijkheden

Avast waarschuwt dat Reveton van zijn makers een update heeft gekregen die de mogelijkheden van de ransomware flink uitbreidt. De ransomware nam voorheen alleen computers in gijzeling, maar probeert nu ook actief inloggegevens te stelen. Het gaat hierbij om inloggegevens die worden buitgemaakt via onder andere webbrowsers, e-mailclients, instant messagingsoftware en FTP-clients.

Daarnaast zou de malware zich ook richten op klanten van 17 verschillende Duitse banken, waarvan Reveton inloggegevens voor internetbankieren probeert buit te maken. Een andere module is juist gericht op het stelen van wachtwoorden voor wallets voor digitale valuta als bitcoins en litecoins.

'Wijzig alle wachtwoorden'

Avast adviseert klanten die door Reveton worden getroffen voortaan extra maatregelen te nemen om hun online veiligheid te vergroten. Het verwijderen van de malware is door de nieuwe mogelijkheden van de ransomware niet langer voldoende. Slachtoffers zouden daarnaast zodra de ransomware is verwijderd al hun online wachtwoorden moeten veranderen, aangezien deze in handen kunnen zijn gevallen van cybercriminelen.

 
Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

De scheidslijn tussen informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) is aan het vervagen. Om goed te functioneren zijn OT-apparaten steeds afhankelijker van data en IoT-functies. Dat zorgt echter ook voor een verhoogd risico en nieuwe securityuitdagingen. Securityleverancier TXOne specialiseert zich op het snijvlak waar IT en OT overl1