Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren
De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is het hier niet mee eens en stelt dat de bewijslast bij de bank ligt.
Minister Dijsselbloem wil dat de rechter bepaald in welke situaties wel of niet nalatig is gehandeld op het moment dat een bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Dijsselbloem doet de uitspraken in een reactie op Kamervragen die zijn gesteld door Tweede Kamerlid Nijboer van de PvdA. Dijsselbloem stelt dat de uniforme veiligheidsregels voor online bankieren een goed initiatief is.
De nieuwe veiligheidsregels zijn bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen over de verantwoordelijkheid voor eventuele fraude met internetbankieren. Voorheen verschilden de richtlijnen voor het schadeloos stellen van slachtoffers per bank. De nieuwe regels moeten hier een einde aan maken. De regels zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken in samenwerking met de Consumentenbond.
Meer over
Lees ook
Proofpoint: door overheid gesponsorde actoren gebruiken ClickFix
Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint delen nieuwe inzichten rondom social engineeringstecniek ClickFix. Uit de laatste bevindingen blijkt dat de overheid actoren sponsort bij het inzetten van deze aanvalsmethode
Een miljoen Phishing-as-a-Service-aanvallen in twee maanden benadrukken een dreiging die zich snel ontwikkelt
Een nieuw rapport over de tools en technieken die bij deze aanvallen worden gebruikt laat zien dat PhaaS-platforms zich snel ontwikkelen, gevaarlijker en beter worden in het ontwijken van detectie. Veel aanvallen zijn gericht op gebruikers van populaire cloud platforms zoals Microsoft 365.
KnowBe4-rapport: alarmerende toename van cyberaanvallen in detailhandel
De retailsector is een steeds gewilder doelwit voor cybercriminelen. Het Global Retail Report 2025 van KnowBe4 toont een alarmerende toename van cyberaanvallen in deze sector. Zo steeg de aanvalsfrequentie in 2023 al met 56% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit plaatst detailhandel in de top vijf sectoren die het doelwit zijn van cybercriminele1