Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

euros

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is het hier niet mee eens en stelt dat de bewijslast bij de bank ligt.

Minister Dijsselbloem wil dat de rechter bepaald in welke situaties wel of niet nalatig is gehandeld op het moment dat een bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Dijsselbloem doet de uitspraken in een reactie op Kamervragen die zijn gesteld door Tweede Kamerlid Nijboer van de PvdA. Dijsselbloem stelt dat de uniforme veiligheidsregels voor online bankieren een goed initiatief is.

De nieuwe veiligheidsregels zijn bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen over de verantwoordelijkheid voor eventuele fraude met internetbankieren. Voorheen verschilden de richtlijnen voor het schadeloos stellen van slachtoffers per bank. De nieuwe regels moeten hier een einde aan maken. De regels zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken in samenwerking met de Consumentenbond.

Lees ook
Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.

Olympische Spelen 2024: twee derde van officiële partners stelt consumenten bloot aan e-mailfraude

Olympische Spelen 2024: twee derde van officiële partners stelt consumenten bloot aan e-mailfraude

In aanloop naar de Olympische Spelen moeten organisaties concrete maatregelen nemen voor de bescherming van het publiek. Zij dienen uiterst waakzaam te blijven. Houd rekening met volgende zaken

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt