Record aan kwetsbaarheden zorgt voor meer innovatie in cybersecurity

Dimension Data logo

Dimension Data onthult exclusieve resultaten uit zijn Executive Guide voor NTT Security 2019 Global Threat Intelligence Report. Dit rapport focust op de cyber maturity van diverse Europese organisaties.

De gemiddelde cybermaturity-beoordeling blijft wereldwijd steken op een zorgwekkende 1,45 op een schaal van 1 tot 5. Deze score wordt bepaald door de totaalaanpak van een organisatie ten opzichte van cybersecurity vanuit een proces-, metrics- en strategisch perspectief. De bevindingen komen in een tijd waarin de beveiligingskwetsbaarheden ook tot een recordhoogte zijn gestegen: een stijging van 12,5 procent ten opzichte van 2017.

De financiële- en technologiesector hebben de hoogste maturityratings van respectievelijk 1,71 en 1,66. Deze sectoren blijven hun beveiliging uitbreiden, gezien ze tot de meest getargete sectoren behoren met ieder 17 procent van alle geregistreerde aanvallen in 2018.

Door het doorzoeken van gigantische hoeveelheden logs en aanvallen kan het rapport de meest voorkomende aanvalstypes vaststellen. Webaanvallen vormen de meest voorkomende bedreiging, met een verdubbeling in frequentie sinds 2017 en goed voor 32 procent van alle aanvallen die vorig jaar werden gedetecteerd. Reconnaissance (16 procent) is de tweede meest voorkomende vijandige activiteit, op de voet gevolgd door service-specifieke aanvallen (13 procent) en brute-force-aanvallen (12 procent).

Mark Thomas, VP Cybersecurity bij Dimension Data: “Er is duidelijk werk aan de winkel. Alle sectoren moeten robuustere beveiliging instellen. Veel CXO’s erkennen het belang van meer strategische investeringen om de positie van hun cybersecurity-verdediging te verbeteren.”

“De kunst van het voorspellen van dreigingen is volop in ontwikkeling, met nieuwe samenwerkingen en buy-in in de keten van cybersecurity. De meest getargete sectoren zijn bovendien het meest geneigd om ondersteuning in te schakelen bij het ontwikkelen van hun strategieën en het bouwen van hun beveiligingsprogramma's. Dit is een goed voorteken voor bedrijven die een bepaalde cybermaturity-rating willen bereiken.”

Andere hoogtepunten uit het Executive Guide voor NTT Security 2019 Global Threat Intelligence Report zijn onder meer:

  • 35 procent van de aanvallen wereldwijd is afkomstig van IP-adressen in de VS en China, gevolgd door EMEA en APAC;
  • crypto-jacking is een grootschalige vijandige activiteit – met soms meer detecties dan alle andere malware samen – waardoor de technologie- en onderwijssector het zwaarst worden getroffen;
  • diefstal van inloggegevens neemt toe naarmate aanvallers zich richten op cloudinloggegevens. Technologiebedrijven, telco's en zakelijke en professionele services worden hierdoor aanzienlijk beïnvloed.
Meer over
Lees ook
Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business 2023 Mobile Security Index: stem beveiliging af op zakelijke vereisten

Verizon Business brengt het 2023 Mobile Security Index (MSI) rapport uit. Deze zesde editie van het rapport presenteert de topdreigingen voor het beveiligen van mobiele apparaten. Het MSI-rapport bevat inzichten en best practices van partners Akamai, Fortinet, Lookout, Allot, IBM, Proofpoint, Check-Point en Ivanti die organisaties ondersteunen bij1

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA: kloof in cyberskills maakt bedrijven kwetsbaar voor aanvallen

ISACA lanceert vandaag nieuw onderzoek naar de staat van cyberbeveiliging. Uit het onderzoek, ‘State of Cybersecurity 2023’, blijkt dat de helft (52%) van cybersecurity-professionals die een jaar geleden een toename of afname zagen in het aantal cyberaanvallen, nu meer cyberaanvallen ervaren.