Russische hackers stelen informatie over Oekraïne van Belgische staat

hacker3

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken is getroffen door een hack. Bij de cyberaanval is vertrouwelijke EU-informatie over Oekraïne gestolen. Het zou gaan om Russische hackers.

Het Belgische De Tijd meldt dat geheime dossiers over Oekraïne door de hackers zijn buitgemaakt. De cyberaanval wordt op dit moment onderzocht. Eerste aanwijzingen zouden naar de Russische overheid wijzen, die op deze manier inzicht wil krijgen in de plannen van de Europese Unie rond Oekraïne.

Onbekende malware

De hack vond plaats nadat malware werd aangebracht op machines van het Belgische ministerie. Hierbij zou gebruik zijn gemaakt van onbekende malware, die dus nog niet voorkwam in de database van malwarebestrijders. De hackers konden hierdoor ongemerkt hun gang gaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maatregelen genomen om de beveiliging van het overheidsnetwerk te verbeteren. Wat voor maatregelen dit precies zijn is onduidelijk. De nieuwe hack is extra pijnlijk voor de Belgen, aangezien premier Elio Di Rupo eerder dit jaar beloofde met een investering van 10 miljoen euro de IT-beveiliging van de Belgische overheid te verbeteren.

 
Lees ook
Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler biedt generatieve AI-gedreven Zero Trust Security-innovaties in samenwerking met NVIDIA

Zscaler, leider op het gebied van cloudbeveiliging, gaat samenwerken met NVIDIA om de ontwikkeling rond AI-gedreven copilot-technologieën te versnellen. Zscaler gebruikt de AI-technologieën van NVIDIA

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro gaat AI-enabled private datacenters wereldwijd beschermen

Trend Micro, leider in cyberbeveiliging, kondigt een nieuwe datacenteroplossing aan voor organisaties en overheden die willen profiteren van de kracht van AI. De basis van de nieuwe datacenteroplossing is de integratie tussen Trend Vision One – Sovereign and Private Cloud (SPC) en NVIDIA NIM

Grootschalige ontmanteling van botnets

Grootschalige ontmanteling van botnets

Politiediensten, Eurojust en Europol kondigden Operation Endgame aan. Dit is een grootschalige poging om de infrastructuur van malware en botnets te verstoren en de betrokken personen te identificeren. In een persbericht noemde Europol het de ‘grootste operatie ooit tegen botnets die een cruciale rol spelen bij het verspreiden van ransomware’.