Schade door cyberaanval op gevirtualiseerde omgeving blijkt fors hoger dan op fysieke omgeving

euros

De kosten van een cyberaanval waarbij virtuele infrastructuur wordt geraakt zijn maar liefst tweemaal zo hoog dan wanneer een aanval uitsluitend fysieke infrastructuur raakt. Vooral het feit dat bedrijven gevoelige data beschermen met gevirtualiseerde omgevingen draagt hieraan bij.

Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab in samenwerking met onderzoeksbureau B2B International onder 5.500 bedrijven wereldwijd. Gemiddeld loopt de schade die grote bedrijven leiden door een aanval op virtuele infrastructuur op tot ruim 800.000 dollar (bijna 700.000 euro), maar liefst twee keer zoveel dan bij aanvallen waarbij geen virtuele infrastructuur wordt geraakt.

Ook mkb’ers ervaren fors hogere schade

Dezelfde trend is zichtbaar bij het mkb, al zijn de totale kosten wel lager. Een gemiddeld mkb-bedrijf leidt ruim 26.000 dollar (ruim 22.500 euro) schade door een aanval op fysieke infrastructuur. Indien hierbij ook gevirtualiseerde infrastructuur wordt geraakt lopen de kosten gemiddeld op tot bijna 60.000 dollar (ruim 52.000 euro).

De hogere schade wordt vooral veroorzaakt door het feit dat bedrijven gevirtualiseerde infrastructuur gebruiken voor hun meest kritieke bedrijfsvoering. Zo blijken cyberaanvallen op fysieke infrastructuur in 36% van de gevallen ertoe leiden dat aanvallers toegang krijgen tot kritieke bedrijfsinformatie. Bij aanvallen op gevirtualiseerde servers en desktops ligt dit percentage op 66%. Daarnaast zouden bedrijven bij het herstellen van cyberaanvallen op gevirtualiseerde omgevingen vaker extra budget nodig hebben om kennis en expertise van derde partijen in te winnen.

Beveiligingsrisico’s worden onderschat

Verder blijkt dat 42% van de bedrijven van mening zijn dat beveiligingsrisico’s in gevirtualiseerde omgevingen lager zijn dan in fysieke omgevingen. Kaspersky spreekt dit tegen. 45% van de bedrijven noemt security management in virtuele omgevingen een probleem. Slechts 27% van de organisaties heeft een security oplossingen draaien die specifiek is ontworpen voor gevirtualiseerde omgevingen.

Lees ook
Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

'Energiesector is een populair doelwit van hackers'

Dat hackers zich zeker niet alleen bezig houden met het aanvallen van websites is al langer duidelijk. Allerlei sectoren zijn geliefde doelwitten voor cybercriminelen. Een voorbeeld hiervan is de energiesector. 7,6 procent van alle gerichte cyberaanvallen was in de eerste helft van 2013 op deze sector gericht. Dit meldt beveiligingsbedrijf Symante1

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Rotterdamse haven vraagt ethische hackers kwetsbaarheden te melden

Het Havenbedrijf Rotterdam lanceert een responsible disclosure-programma. Ethische hackers die zwakheden in havensystemen ontdekken kunnen de kwetsbaarheden via het programma melden aan het havenbedrijf. "Bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. vinden wij de veiligheid van onze systemen erg belangrijk. Ondanks onze zorg voor de beveiliging van onze syste1