Slechts 1,2% van de cloud vacatures is gericht op security specialisten

Cloud computing is de afgelopen jaren sterk gegroeid en de verwachting is dat deze groei voorlopig niet afneemt. Zo voorspelde consultancy Baines & Company recent dat het aandeel van cloud diensten binnen de IT-markt wereldwijd tot 2020 elke jaar met 17 procent zal blijven toenemen. Deze sterke groei is ook bij Nederlandse bedrijven zichtbaar.

Metabanenzoekmachine Joblift heeft alle vacatures van zowel cloudaanbieders als gebruikers in de afgelopen drie jaar geanalyseerd. Hieruit blijkt dat het aantal cloud vacatures bijna twee keer zo snel groeit als het aanbod van de gehele IT-sector. Wel blijft het aantal vacatures voor cloud securityspecialisten relatief laag en staan de vacatures die worden uitgeschreven duidelijk langer open dan andere cloud vacatures. Het MKB, dat enkele jaren geleden nog niet echt warmliep voor het gebruik van de cloud is deze achterstand aan het inlopen.

Snelle groei

Sinds juli 2014 werden er in Nederland 5.604 cloud vacatures uitgeschreven. De gemiddelde maandelijkse vacaturegroei over deze periode was 5,7 procent, een duidelijk verschil met de 3,2 procent van de vacaturegroei in de gehele IT-sector gedurende deze periode. Niet alleen de groei, maar ook het aantal cloud vacatures is hoog in vergelijking met andere opkomende technologieën, zoals internet of things (389 vacatures) en blockchain (178 vacatures in het afgelopen jaar).

Een van de grootste zorgen omtrent cloud computing is de vatbaarheid voor hacks en gebrekkige bescherming van persoonlijke gegevens. Met 71 vacatures voor cloud securityspecialisten, slechts 1,2 procent van het totaalaantal vacatures, kan niet geconcludeerd worden dat bedrijven dit probleem boven aan de agenda hebben staan. Daar komt bij dat de cloud securityvacatures die worden uitgeschreven erg moeilijk te vullen zijn: waar alle cloud vacatures samengenomen gemiddeld 30 dagen nodig hadden om gevuld te worden lag dit gemiddelde voor securityvacatures met 49 dagen duidelijk hoger.

MKB investeert in cloud specialisten

Waar het midden- en kleinbedrijf (MKB) een aantal jaren geleden nog achterliep als het om cloud gebruik ging, hebben bedrijven tot 200 werknemers de afgelopen jaren relatief veel geïnvesteerd in cloud specialisten: 54 procent van alle vacatures werden door het MKB uitgeschreven. Ter vergelijking: over de gehele Nederlandse arbeidsmarkt ligt dit percentage op 51 procent.

Niet geheel verassend zijn het wel grote bedrijven die de meeste vacatures uitschreven. Oracle staat met 314 vacatures duidelijk op nummer één, gevolgd door Microsoft (76 vacatures) en Sogeti (69 vacatures).

Lees ook
KnowBe4 introduceert nieuwe PhishER Plus Threat Intel-functie

KnowBe4 introduceert nieuwe PhishER Plus Threat Intel-functie

KnowBe4 introduceert PhishER Plus Threat Intel, een nieuwe functie die websitereputatiegegevens van Webroot rechtstreeks in PhishER Plus-console integreert. Deze integratie maakt snellere, geautomatiseerde detectie en reactie op webgebaseerde dreigingen mogelijk.

Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet Cloud Security Report: beveiligingsbudgetten voor cloud nemen met 37% toe

Fortinet maakt de bevindingen uit het 2024 Cloud Security Report bekend. In het rapport wordt beschreven wat de problemen zijn die organisaties hebben met de beveiliging van hun cloudomgevingen.

ESET introduceert AI Advisor-module

ESET introduceert AI Advisor-module

Securityanalisten van alle vaardigheidsniveaus profiteren van ESET's AI Advisor, waarmee ze kunnen werken met interactieve risico-identificatie-, analyse- en responsmogelijkheden die worden aangeboden in een gemakkelijk te begrijpen overzicht.