Snapchat: 'Hack vond plaats bij server van derde partij'

snapchatlogo

Honderdduizenden privéfoto's van Snapchat-gebruikers zijn afgelopen week uitgelekt. Hackers zouden een server van  een app van een derde partij hebben gehackt en de foto's hebben buitgemaakt. Snapchat laat in een verklaring weten gebruikers in zijn voorwaarden ten strengste af te wijzen dit soort apps te gebruiken.

Het lek is afgelopen vrijdag bekend gemaakte door de Noorse krant Dagbladet. Hackers zouden hebben toegeslagen bij een derde partij. Over de hack heerst veel onduidelijkheid. Zo is onduidelijk bij welke third-party app de hackers precies hebben toegeslagen. Zowel de dienst Snapsave als Snapsaved worden genoemd. Hackers zouden op een gesloten forum bezig zijn de uitgelekte foto's te koppelen aan de identiteit van getoonde mensen. De hackers willen de database met gestolen foto's doorzoekbaar maken, zodat andere snel foto's van specifieke gebruikers kunnen terugvinden. Vooral foto's van Deense en Noorse gebruikers zouden zijn uitgelekt.

Snapchat

Snapchat is een app waarmee gebruikers een foto naar andere kunnen sturen. Deze foto wordt eenmalig getoond en daarna automatisch verwijderd. Veel gebruikers wanen zich hierdoor veilige en sturen zeer persoonlijke foto's naar andere. Via apps van derde zoals Snapsave is het echter wel mogelijk Snapchat-foto's op te slaan. De database waarin Snapsave deze foto's opslaat is gehackt.

"We kunnen bevestigen dat de servers van Snapchat nooit zijn gekraakt en wij dus niet de bron zijn geweest van dit datalek. Snapchatters die slachtoffer zijn geworden maakte gebruik van third-party apps om Snaps te versturen en ontvangen. Deze werkwijze verbieden wij ten strengste in onze voorwaarden, aangezien de veiligheid van gebruikers hierdoor in het geding komt. We monitoren de App Store en Google Play nauwkeurig om illegale third-party apps op te sporen en hebben veel van deze apps inmiddels succesvol laten verwijderen", meldt Snapchat in een verklaring aan Engadget.

Lees ook
Orange Cyberdefense: interne dreigingen en veranderende aanvalspatronen domineren

Orange Cyberdefense: interne dreigingen en veranderende aanvalspatronen domineren

Verkeerd gebruik van IT-middelen door medewerkers, ofwel ‘misuse’, vormt inmiddels een bijna net zo grote cyberdreiging als hackers. Dat blijkt uit het Security Navigator 2025-rapport van Orange Cyberdefense. De data uit dit rapport onthullen vijf essentiële aandachtspunten van nu.

Legian sluit zich als partner aan bij Samen Digitaal Veilig

Legian sluit zich als partner aan bij Samen Digitaal Veilig

Legian sluit zich als partner aan bij Samen Digitaal Veilig, een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW, dat enkele jaren geleden is begonnen met ondersteuning van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

WatchGuard verstevigt MDR-dienstverlening met overname ActZero

WatchGuard verstevigt MDR-dienstverlening met overname ActZero

WatchGuard Technologies heeft ActZero overgenomen, een leverancier van Managed Detection & Response (MDR)-diensten. Dankzij de integratie van deze AI-gebaseerde oplossingen profiteren MSP’s van snellere en efficiëntere detectie en respons op securitydreigingen