Social engineeringtechniek ClickFix overspoelt dreigingslandschap

Proofpoint-490-200_2023-03

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint delen nieuwe inzichten rondom een unieke social engineeringtechniek: ClickFix. De methode zet gebruikers aan tot het uitvoeren van schadelijke PowerShell-commando's. Slachtoffers infecteren zichzelf ongewild doordat zij ClickFix uitvoeren via misleidende error-meldingen, waardoor de beveiliging wordt omzeild.  

 

Het is niet de eerste keer dat de onderzoekers van het bedrijf ClickFix zien. Zij namen eerder dit jaar de social engineeringtechniek waar. Zo zagen ze de access broker TA571 en een valse website update die bekend staat als ClearFake. Deze wordt nu gebruikt door een groter aantal dreigingsactoren.  

 

Verder blijkt uit het onderzoek dat: 

  • ClickFix speelt in op het verlangen van gebruikers om problemen op te lossen. Hierbij presenteert het oplossingen die eenvoudig lijken, maar uiteindelijk leiden tot het uitvoeren van malware.  
  • Dreigingsactoren doen zich voor als reguliere software, zoals Microsoft Word en Google Chrome. Daarnaast doen zij branche specifieke software na zoals in de transport- en logistieksector. ClickFix wordt afgeleverd via verschillende kanalen, zoals gecompromitteerde websites, schadelijke documenten, HTML-bijlagen en URL’s.  
  • Een toenemende dreiging is het gebruik van valse CAPTCHA-controles, waarbij men moet verifiëren dat het een mens is. Oplichters gebruiken hierbij de open sourcetoolkit reCAPTCHA Phish.  
  • ClickFix-campagnes leveren verschillende soorten malware, waaronder AsyncRAT, Danabot, DarkGate, Lumma Stealer, NetSupport, Brute Ratel C4, Latrodectus en XWorm. 
  • Ondanks de voornamelijk financiële motieven van ClickFix, is het ook betrokken bij vermoedelijke spionagecampagnes. Onderzoekers vermoeden dat ClickFix betrokken was bij spionagecampagnes op overheidsinstanties in Oekraïne. Eén campagne beïnvloedde zelfs minstens 300 wereldwijde organisaties.  

ClickFix vertegenwoordigt een stijgende en effectieve social engineeringtactiek. Nu traditionele aanvalsvectoren minder effectief worden, vertrouwen dreigingsactoren steeds meer op het manipuleren van menselijk gedrag. Organisaties doen er verstandig aan om hun mensen te trainen in het herkennen en vermijden van deze technieken.  

 

Lees voor meer informatie het volledige onderzoek hier.  

Meer over
Lees ook
ESET Research ontdekt WolfsBane - Linux cyberspionage backdoor

ESET Research ontdekt WolfsBane - Linux cyberspionage backdoor

ESET-onderzoekers hebben meerdere samples van een Linux backdoor geïdentificeerd, die ze WolfsBane hebben genoemd en met een hoge mate van betrouwbaarheid toeschrijven aan Gelsemium, een aan China gelieerde groep voor geavanceerde aanhoudende dreigingen (APT).

ESET Research publiceert analyse van het Redline Stealer infostealer imperium

ESET Research publiceert analyse van het Redline Stealer infostealer imperium

Vóór Operatie Magnus was RedLine één van de meest wijdverspreide infostealer-malware met een zeer groot aantal affiliates die het controlepaneel gebruikten. De malware-as-a-service-onderneming lijkt echter te worden geleid door slechts een klein aantal mensen, van wie sommigen nu zijn geïdentificeerd.

ESET publiceert het nieuwste APT Activity Report Q2- Q3 2024

ESET publiceert het nieuwste APT Activity Report Q2- Q3 2024

ESET-onderzoekers hebben het nieuwste APT Activity Report uitgebracht, waarin de activiteiten worden belicht van geselecteerde APT-groeperingen (advanced persistent threat) die door ESET-onderzoekers zijn gedocumenteerd van april 2024 tot eind september 2024. ESET observeerde onder andere een opmerkelijke uitbreiding van de aanvallen door het Chin1