Studenten ontdekken gaten in beveiliging websites UvA en HvA

medewerkers-kantoor

De Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam lekken beide inloggegevens van studenten. De inlogpagina’s van beide onderwijsinstellingen zouden gebruik maken van verouderde SSL-certificaten om de verbinding waarover inloggegevens worden verzonden te beveiligen. Dit verouderde certificaat bevat een beveiligingslek, waardoor aanvallers informatie kunnen onderscheppen.

Foliaweb meldt dat het beveiligingslek is ontdekt door twee studenten. De studenten stellen de onderwijsinstellingen meerdere malen op de hoogte te hebben gesteld van het probleem, maar hierop geen enkele reactie te krijgen. De scholen zouden geen enkele maatregel hebben genomen en het probleem zou dan ook nog steeds aanwezig zijn. Dit is dan ook de reden dat de studenten nu besluiten het nieuws te verspreiden naar de media.

Video

De studenten hebben een video online gezet waarin zij het probleem demonstreren. De studenten laten in de video zien het dataverkeer naar de inlogpagina af te kunnen luisteren en hierdoor zowel gebruikersnamen als wachtwoorden in handen te kunnen krijgen. Hiervoor zetten zij een tool in om SSL-verbindingen te strippen, die gratis van internet geplukt kan worden. Wel hebben de studenten deze tool aangepast zodat het strippen is geautomatiseerd.

Een woordvoerder van de HvA, Meike Verhagen, zegt in een reactie tegen Foliaweb dat uit de acties van de studenten niet op te maken zou zijn of de ‘kwetsbaarheden in het beveiligingsniveau van de sites van de UvA en de HvA bij deze aanval een rol hebben gespeeld’. Verhagen erkent wel dat SSL-beveiliging kwetsbaarheden heeft en stelt dat de onderwijsinstellingen hier voortdurend aandacht aan besteden.

Lees ook
Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Deel mee aan de OneTrust webinar Data mapping: De basis van elk privacy programma

Data mapping is een essentieel onderdeel van elk privacy programma. Begrijpen hoe gegevens door de organisatie stromen is dan ook een eerste vereiste om de gegevens te kunnen beveiligen en risico’s te analyseren.

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1