SURF introduceert beveiligde opslag in de cloud voor Nederlandse universiteiten

SURF introduceert een nieuwe beveiligde 'personalcloudstorage-dienst'. SURFdrive is speciaal op verzoek van de Nederlandse universiteiten ontwikkeld door de 2 SURF-organisaties SURFnet en SURFsara.

Het aantal online tools die binnen het onderwijs- en onderzoeksdomein worden gebruikt voor het delen en synchroniseren van gegevens groeit snel. De tools zijn vaak gratis, maar niemand weet precies waar de data wordt opgeslagen en wat er vervolgens mee gebeurt. Hier speelt SURF met SURFdrive op in.

Bestanden delen

SURFdrive is een personalstorage-dienst ontwikkeld voor medewerkers, onderzoekers en studenten binnen het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Gebruikers krijgen met SURFdrive de mogelijkheid om gemakkelijk bestanden te synchroniseren en met elkaar te delen, veilig en doelmatig binnen een community cloud en met een grote opslagruimte. Omdat nagenoeg alle Nederlandse universiteiten meedoen, kunnen de gegevens veilig binnen de sector, maar desgewenst ook met gastgebruikers gedeeld worden.

Universiteit Leiden maakt als eerste gebruik van deze nieuwe dienst. Later dit jaar wordt de dienst uitgerold bij nagenoeg alle universiteiten in Nederland. SURFdrive is de eerste dienst die beschikbaar komt in de SURF community cloud. De data wordt veilig opgeslagen binnen de grenzen van Nederland.

Windows, Apple, Linux, iOS en Android

De SURFdrive-dienst is te gebruiken op Windows-, Apple- en Linux-machines. Ook is een gratis app beschikbaar voor iOS- en Android-smartphones en -tablets. Gebruikers loggen in met hun eigen instellingsaccount via SURFconext en krijgen zo eenvoudig toegang tot de dienst. Elke gebruiker heeft 100 GB opslagruimte tot zijn beschikking.

Beveiliging voort bij SURFdrive de boventoon. Gebruikers blijven ten allen tijde eigenaar van hun eigen data. SURF verstrekt daarnaast geen informatie aan derden over gebruikers.

 
Lees ook
Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Een voormalig medewerker van de Chinese PayPal-concurrent Alipay heeft 20 GB aan klantgegevens doorverkocht aan e-commercebedrijven. Het zou gaan om telefoonnummers, huisadressen, e-mailadressen en aankopen van klanten van Alipay. China Daily meldt dat de ex-medewerker de klantgegevens zelf heeft gestolen bij het bedrijf. De man zou vervolgens hu1

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Best practices helpen privé-apparaten veilig op de werkvloer te gebruiken

Microsoft lanceert een reeks best practices voor werknemers die hun privé-apparaten op de werkvloer willen gebruiken. Het bedrijf adviseert onder andere alleen legitieme apps en software te gebruiken die afkomstig is van betrouwbare bronnen. Het meenemen van privé-apparaten naar de werkvloer, wat ook wel Bring Your Own Device (BYOD) wordt genoemd1

Aerohive verscheept 500.000ste controlerloze wifi access point

Aerohive verscheept 500.000ste controlerloze wifi access point

De leverancier van op cloud gebaseerde mobiele netwerkoplossingen Aerohive Networks heeft de  500.000ste access point  uitgeleverd. In totaal zijn er in het afgelopen jaar 4000 nieuwe gebruikers in de zorgsector, bij winkelbedrijven en in het onderwijs bijgekomen. In 2006 ontwikkelde Aerohive een draadloze LAN architectuur zonder centrale contro1