SURFnet voegt encryptie toe aan SURFfilesender

encryptie

SURFnet maakt bekend de SURFfilesender te hebben voorzien van encryptie. Gebruikers kunnen hierdoor voortaan bestanden versleuteld versturen.

SURFfilesender is gericht op universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstituten en UMC’s. De oplossing biedt gebruikers binnen deze organisaties de mogelijkheid grote databestanden te versturen. De toevoeging van encryptie zorgt dat de tool ook gebruik kan worden om op een beveiligde manier onderzoeksdata en privacygevoelige bestanden te versturen.

Ontsleutelen via aparte sleutel

Indien gekozen wordt encryptie toe te passen versturen gebruikers wordt een ‘sleutel’ naar de ontvanger verstuurd via een tweede kanaal, wat telefonisch kan zijn of via sms. De ontvanger voert deze sleutel in om het bestand te ontsleutelen en te downloaden. De verzender bepaalt dus zelf wie toegang heeft tot de verzonden data.

Instellingen die van de SURFfilesender gebruik willen maken kunnen een licentie aanvragen via SURFmarket. De geüploade bestanden worden maximaal 21 dagen bewaard op Nederlandse servers. SURFfilesender is gekoppeld aan SURFconext, de beveiligde infrastructuur waarin gebruikers inloggen met hun instellingsaccount. Gastgebruik is mogelijk, zodat bestanden ook veilig uitgewisseld kunnen worden met onderzoekers of medewerkers die geen licentie hebben of personen buiten de doelgroep.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet: 80% fabrikanten kreeg te maken met onbevoegde toegang tot data na inbreuk

Fortinet heeft samen met Manufacturers Alliance een onderzoek uitgevoerd naar beveiligingsrisico’s bij productiebedrijven. Daarbij werd onder andere gevraagd naar beveiligingsincidenten, de stand van zaken rond de samenwerking tussen IT-teams en operationele technologie (OT)-teams en audits op OT-beveiliging. Uit het onderzoek bleek onder andere d1